Důvodů, proč vaše orchidej ztratila jiskru, může být spousta. Ale jedním z podstatných důvodů bývá její „stáří“. U orchideje se zralejší věk projevuje tím, že se „vytáhne“ ven z květináče a její kořeny začnou trčet do prostoru jako chapadla chobotnice.

Orchidej seniorka má také slabší a tenčí listy bez lesku. Naštěstí existuje způsob, jak jí můžete vrátit půvab, vitalitu a ztracené mládí.

Očistěte kořenový systém

Na to, jak zmladit starou orchidej, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

První věc, kterou musíte udělat, je vytáhnout orchidej z květináče a zkontrolovat její kořeny. Jakou mají barvu? Pokud jste narazili na černý propletenec, bez milosti ho odstřihněte. Jde o kořeny, které jsou napadané plísní a rostlinku spíše oslabují. Ponechte pouze kořeny, které jsou zelené, svěží a funkční. Při revitalizaci orchideje dejte pryč všechno, co by jí mohlo brát energii – například malé kořínky, výčnělky, květní stvol.

Dopřejte rostlině vláhu

Odstřižené části rostliny jsou otevřené rány. Proto je nezapomeňte vydesinfikovat například mletou skořicí. Přebytečnou vrstvu koření oklepte a listy omyjte, aby byly čisté a svěží. Očištěnou orchidej ponořte na den vzhůru nohama – tedy jen listy – do odstáté vody. Běhen téhle vodní kúry získá zelená část rostliny dostatečnou vláhu a kořeny se postupně zacelí.

Zasaďte orchidej do nového substrátu

A teď přijde na řadu sázení. Kupte si substrát pro orchideje a květináč jím částečně zaplňte. Pak zasaďte rostlinku a kořeny zasypte. Květník s orchidejí na den ponořte do vody. Díky tomu se suchý substrát hezky zavlaží. Nakonec exotickou rostlinku umístěte na parapet. Uvidíte, že jednoznačně pookřeje.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.chalupari-zahradkari.cz