Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, www.potravinovezahrady.cz

Jak přistupovat ke zmlazení starého ovocného stromu?

Nevíte, kudy do problému? Podívejte se nato video, kde autor a sadař v jedné osobě ukazuje, jak by postupoval v případě staršího starého ovocného stromu, který zasluhuje pozornost.

Zdroj: Youtube

Zbavte strom poškození

Prohlédněte si strom i jeho stav blíže a zjistěte, zda není napaden, nehnije a podobně. Podle vašich zjištění zvolte vhodný postřik a nastudujte si nejen správné ředění, ale také ideální období aplikace. Běžně je možné aplikovat postřiky při teplotách nad 10 °C, v bezvětrném počasí a v teplých slunných měsících mimo polední žár.

Staré stromy se špatně hojí a nedokáží již jizvy po řezu rychle zacelit. Některé stromy jako například peckoviny s tím mají vyloženě problém, i pokud jsou v dobré kondici. Proto ošetřete místo řezu voskem, nátěrem nebo balzámem, a to vždy pokud je řez silnější než palec vaší ruky. Jestliže má storm poškozená či hnijící místa, nezbude, než je vyřezat a zatřít.

Nač myslet při zachraňování starého stromu

Podle slov pana Radka je vhodnější tyto staré, rozložité, ale stále plodící stromy ořezat po částech, a to z několika důvodů. Řez můžete rozdělit na tři etapy, aby strom neobrůstal tolik vlky, stále jeho část plodila a zároveň aby měl dostatek sil na zahojení a prospívání. Cílem zmlazovacího řezu je postupné vypěstování mladého dřeva.

Přístupů je hned několik, a proto se lze setkat i s tím, že se majitel pokusí strom razantně ořezat celý. Nutno dodat, že zatímco mladý stromek takový zákrok může zvládnout, starý strom bude bojovat o život a nikoho nepřekvapí, pokud jej takový řez zahubí.

Nedoporučuje se ani odstranění terminálu, tedy středové větve, která tvoří kmen a nejvyšší místo koruny. Koruna pak zůstane takzvaně dutá. Tento počin má mnoho negativních dopadů na strom, jednou z nich je také vznik řezu uprostřed stromu zvrchu, který bude vždy vstupní branou vlhkosti, onemocnění a škůdců.

Čas na zmlazovací řez starého stromu

Velké zásahy na starých stromech je vhodné provádět v období klidu, mimo mrazivé dny. Je to možné už v prosinci, ale jistě v lednu, únoru a březnu.

Pamatujte, že stromy mají svoji životnost podle druhu. Pokud máte v zahradě velmi staré stromy a tušíte, že se blíží svému zániku, začněte si už kousek dál pěstovat nový stromek, který za několik let ten starý nahradí na víceméně stejném stanovišti.

Další péče o stromy v zimě

V zimě je nutná pečlivá péče o stromy, aby přečkaly nepříznivé klimatické podmínky. Mulčování kolem stromů pomáhá udržet kořeny chráněné před mrazem a udržuje vlhkost v půdě. Pravidelné zavlažování, zejména pro mladé stromy, je nezbytné, pokud zima přinese málo srážek. Ochrana stromů před hlodavci je důležitá, abyste zabránili poškození jejich kůry. Pokud se na stromech hromadí těžký sníh, je vhodné opatrně odstranit nadměrnou zátěž, aby nedošlo k lámání větví. Prořezávání stromů v zimě, kdy jsou v klidovém stavu, pomáhá odstranit mrtvé nebo poškozené větve a zlepšit celkovou zdraví rostliny. Je také důležité chránit stromy před solí, která může poškodit jejich kořeny a kůru. Každý druh stromu vyžaduje specifickou péči, proto je dobré vše konzultovat s odborníkem.

Související články