Zdroje: www.nkz.cz, www.bytdumzahrada.cz

Bojíte se hořkých okurek?

Hořknutí okurek má na svědomí látka zvaná cucurbitacin, která je obsažena skoro ve všech variantách této zeleniny. I ve vyšlechtěných odrůdách z poloviny minulého století, které jsou nehořké, jsou cucuritaciny obsažené, ale hlavně v listech. Jen v geneticky nehořkých okurkách, jež bohužel trpí na mnohá onemocnění a řadí se k méně odolným, není po hořkém cucurbitacinu ani stopy.

Hořkost, která bývala dosti běžná, je dnes spíš problémem přezrání nebo sucha. To jsou hlavní příčiny, proč okurky hořknou a oběma příčinám lze předejít. Je však jisté, že je nutná pravidelná péče a občasné i krátké zanedbání může skončit hořkou sklizní. Také velké výkyvy teplot mezi dnem a nocí nemají okurky rády, ale to už je otázkou stanoviště, které nyní budete jen těžko měnit.

Zalévejte a okurky nezhořknou

Okurky jsou velmi žíznivé a v horkých letních dnech mohou trpět. Tento stres se pak projeví hořknutím plodů. Správně se okurky mají zalévat pod listy. Vyvarujte se jednolité blátivé krusty na zemině a okurky dobře okopávejte, aby byla půda také provzdušněná. Ponechávejte okurkám dostatek listů, aby si rostlina stínila a vláha se zbytečně neodpařovala. Zbavte okurku jen listů, které se dotýkají země, jež by začaly brzy zahnívat.
Aby měla zálivka smysl a byla co nejefektivnější právě v horkých dnech, vyvarujte se závlahy během dne a zalévejte jen ráno či večer, až je půda chladná. Zalévejte pravidelně a vydatně.

Jak zalévat, aby okurky nehořkly?

Ideální je zvlažování okurek dešťovou nebo odstátou vodou. Tu si můžete napustit den předem do konví, sudu nebo staré vany. Zalévejte ke stonku, nekropte listy a nepoužívejte ani silný proud, který by obnažil kořeny rostliny. Zalévejte zkypřenou půdu, vodou zhruba pokojové teploty. Teplotní šok můžete totiž rostlině způsobit i příliš studenou vodou.

Nezapomínejte, že okurky jsou vždy lepší nepřezrálé, menší, křupavé a šťavnaté. Přezrání je totiž další klasickou chybou, kvůli níž se mohou okurky zhořknout.

Související články