Co je olla (vyslovuj oja)

Olla je neglazovaný hrnec s úzkým hrdlem, který se používá v latinskoamerické kuchyni. Na myšlenku využití nádob olla k zavlažování plodin přišli Hispánci a domorodí Američané již před staletími.

Jak funguje zavlažovací systém olla

Nádoby různých velikostí, většinou baňatého tvaru s úzkým hrdlem musí být z neglazovaného střepu. Výpal hliněných nádob se provádí na nižší teplotu, aby struktura střepu byla porézní a byla schopna vsakovat vodu. Celá nádoba se zakope po uzavíratelné hrdlo do zeminy a naplní vodou. Půda si díky schopnosti kapilárního vzlínání odebere vodu přes stěnu nádoby. Rostliny, které jsou v dosahu olly vyvinou vlásečnicový kořenový systém směřující ke zdroji vody. Tím si rostlina bere vodu podle své potřeby v její blízkosti.

Výhody nádoby olla

Závlaha rostlin je přes nádoby olla jednoduchá a úsporná. Touto metodou ušetříte 60 - 80 % vody. Nedochází ke kontaktu závlahy s nadzemní částí rostliny. Předejde se tak i plísňovým chorobám. Rostliny neutrpí teplotní šok jako při zalévání studenou vodou. Omezí se rovněž výskyt plevele, protože nemá snadný přístup k vodě. Podstatná je i úspora času, který byste museli věnovat klasickému zalévání. I při vaší několikadenní nepřítomnosti budou mít rostliny dostatečnou zásobu vody.

Naše babičky to věděly

Tento způsob závlahy znaly i naše babičky. Jen se nádobám, které používaly, neříkalo olla. Byl to obyčejný neglazovaný květináč nebo starý džbán, který už dosloužil. Měl popraskanou glazuru, přes kterou prosakovala voda. Nádoby se zakopaly do hlíny poblíž rostlin a voda byla doplňována podle potřeby. Jednoduché a účinné!

Levné řešení

Nemusíte si hned pořizovat originální nádoby olla. Řešením je vlastnoruční výroba ze dvou stejně velikých terakotových květináčů. Velikost volíme podle plochy a počtu rostlin, které potřebujeme zavlažit. Například k rajčatům, která jsou žíznivá, potřebujete květináče o průměru 17 cm a více.

Jak si ollu vyrobit?

Podrobný postup, jak si vyrobit ollu, najdete v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Potřebujete: Dva stejné hliněné květináče, silikonový tmel, větší korkovou zátku.

Postup práce: u jednoho z květináčů korkovou zátkou, kterou upravte seříznutím dle velikosti otvoru květináče, s pomocí lepidla pečlivě ucpěte odtokový otvor. Poté oba květináče slepte dohromady tak, že na horní okraj květináče nanesete lepicí tmel. To stejné provedete i s druhým květináčem. Oba pak k sobě přilepíte. Vznikne tak nádoba s horním otevřeným otvorem (spodní otvor je zalepený). Po zatvrdnutí tmelu můžete ollu zakopat do zeminy zalepeným otvorem dolů. Kolem nasázejte rostliny. Horní otvor, kterým budete do nádoby dolévat vodu, přikryjte třeba kamenem, aby se dovnitř nedostal hmyz.

Jak poznat kolik vody v nádobě je?

Použijte dřevěný klacík, který otvorem v olle prostrčíte tak, aby se dotknul samotného dna. Po vytažení zjistíte podle mokré části, jak vysoká je hladina vody.

Kde se vyplatí takový způsob závlahy

Ollu využijete na zahradě k pěstování zeleniny i květin. Výborně funguje zapuštěná ve vyvýšených záhonech a sklenících. Počet zavlažovacích nádob volte podle velikosti a množství rostlin. Pokud ollu naplníte vodou s hnojivem (například jíchou) budou mít vaše rostliny nejen dostatek vláhy, ale i výživy.

Související články

Zdroje informací: www.drevostavitel.cz, www.youtube.com