Zdroje:www.dumazahrada.cz, www.abecedazahrady.dama.cz

Na velikosti jezírka záleží

Doba do terénu zanořených van je dávno pryč, ale nic proti recyklaci. Problém takového využití nádob je ovšem v jejich rozměru. Funkční ekosystém se totiž lépe udržuje, pokud jsou rozměry větší. Stejně tak jako u akvaristiky, kde se doporučují rozměry větší než 100 litrů, i zahradní jezírko musí být velké právě proto, aby příroda zvládla sama balancovat podmínky vhodné nejen pro rostliny, ale také pro živočichy. Zahradní jezírko totiž není jen voda s pár kameny, ale útočiště pro živočichy i hmyz. V jezírku budete mít navíc možnost pěstovat řadu vodních rostlin, které běžně v zahradách neuvidíte.

Jak plánovat založení zahradního jezírka

Nač myslet? Velikost, materiál, zpracování i osázení jsou důležité. S tím vším však souvisí také podmínky, které vytvoříte manuálně. Vhodná je různorodost, a to nejen co se týče flóry, ale hlavně vytvořeného prostředí. Přirozeně působící jezírko s nepravidelným krajem, různou hloubkou i použitím kamenů či písku je důležité nejen pro pěkný naturální vzhled, ale hlavně pro vše živé.

Při zakládání jezírka netroškařte

Velikost jezírka by neměla být menší než 2 x 2,5 m. Také minimální doporučená hloubka je někde mezi 0,8 m až 1 m, nejhlubší místa mohou dosahovat až 1,5 m. Zmíněné rozměry jsou vhodné pro funkčnost a v zimních měsících také zajistí alespoň částečné nezamrzání. Aby se vám nesesouval štěrk nebo písek na dně, pak byste měli vytvořit pozvolné svažování s maximálním rozdílem 25 cm mezi jednotlivými úrovněmi hloubky. Důležitým detailem je také srovnání krajů jezírka, které musí být v rovině, jinak vám bude voda vytékat mimo naplánované okraje.

Zakládání zahradního jezírka

Vyznačte si místo kolíky a kolem nich nataženým provázkem, abyste měli dobrou představu o tom, jak bude jezírko vypadat. Místo je nutné vykopat nebo ještě lépe vybagrovat a na dno vysypat 5–10 cm písku nebo zajistit jiným ochranným materiálem jako je například starý koberec. Aby se jezírko nevsakovalo, musíte vyložit fólií celou plochu jezírka i se značnými přesahy. Doporučený přesah od kraje jezírka je 50 cm. Může být schovaný pod drnem okolního trávníku nebo zajištěn kameny či pískem, to už je na vaší představivosti a aranžmá. Co se týče kvality, odborníci se shodují, že není dobré na fólii šetřit. Za dostatečně silnou fólii je považována tloušťka alespoň 0,8 cm, nejlépe však 1–2 cm. Fólii je možné řezat a spojovat nebo vyložit na dno tak, aby měla minimální množství skladů.

Pro jezírko zvolte vhodné materiály

Popřemýšlejte o tom, jaké materiály použijete na zajištění fólie v krajích, ale také jaké kameny, štěrk či písek zvolíte na „dekoraci“. Jezírko určitě chcete hezké a zajímavé. Záleží jen na vás, zda použijete kameny přírodního vzhledu, anebo toužíte po oblázcích. Jezírko by mělo vzhledem souviset i se zbytkem zahrady a domem či chalupou. Snažte se připravit si materiály dopředu a na velikosti nešetřete. Umě nainstalované velké kameny dodají jezírku vzhled lesní tůně nebo nebeského rybníčku.

Závěrečné práce na zahradním jezírku

Než se pustíte do té nejpěknější části prací na jezírku a začnete s osazováním či vypouštěním rybek, nechejte chlorovanou vodu napřed týden odstát. Rozmanitost rostlin je při výběru také důležitá a vždy se vyplatí použití rostlin různého vzrůstu. Nebudujete jezírko jen horizontálně, ale také vertikálně. Rostliny, kterými chcete jezírko osázet si napřed rozmístěte. Pokud si nejste jistí, klidně je nechte v jezírku v plastových koších, takže je bude možné přemístit. Můžete si vytvořit místa dobře přístupná i jiná schovaná a klidná, kde se bude dařit například obojživelníkům.