Ať už zvolíte živý plot volně rostoucí nebo tvarovaný, je dobré vědět, že každý z nich má své plusy i mínusy. Stříhané musíte pravidelně opečovávat, ty volně rostoucí zase zaberou více místa a za určitou dobu, zhruba za deset let, musí přijít jejich obnova.

Jaké dřeviny vybrat?

Nejoblíbenější jsou túje a cypřišky, hlavně pro svou dobrou cenu a nenáročnost při pěstování. Někdo dává přednost tisům a jalovcům, jiní zase nedají dopustit na buxusy. V poslední době jsou vyhledávanými dřevinami i ty listnaté jako habry, vysazují se i bobkovišně, ale také skalníky, pámelníky, hlohy, mochny či stromy jako například jilm či javor. V každém případě se poraďte s odborníkem.

Hlubší příkop

Nenechávejte nic náhodě a na výsadbu plotu se řádně připravte. Kolíky a napnutým provázkem si naplánujte prostor, kde budete sázet. Někdy postačí i pevný plot, podél kterého plánujete živý plot vysazovat. Následně si musíte vyhloubit příkop, a to do hloubky asi 40 cm, o šířce asi 100 cm. Vyberte plevel a nasypte zeminu plnou živin, ideálně s kompostem.

Kvalitní rostliny

Rostliny, které budete sázet by měly být ve skvělé kondici, nejlépe pokud jsou pěstované v květináčích nebo kontejnerech s větším kořenovým balem. Musí mít svěží barvy, nesmí být suché a při nákupu si jich raději kupte o něco víc, kdyby se náhodou některá rostlina v novém prostředí nechytila. Prodejce nebo zkušený zahradník vám také poradí, jak daleko od sebe je nutné dané rostliny sázet.

Jak na to?

Pro výsadbu by nemělo být příliš slunečno ani větrno, abyste zabránili přílišnému vysušení půdy. Tu nejprve nakypřete a přidejte hnojivo. Rostlinu vyndejte z kontejneru a vložte do připravené rýhy tak, aby kořeny směřovaly směrem dolů. Přisypte zeminu, lehce upěchujte a pořádně zalijte vodou. Na závěr nasypte kolem mulčovací kůru. Zálivku pravidelně opakujte, rostliny potřebují pro svůj růst hodně vláhy.

Zdroje:abecedazahrady.dama.cz, dengarden.com