Zahradní borůvky si lidé pěstují zejména pro jejich chutné plody, ale na zahradě vám bude dělat radost i tím, jak rostlina vypadá, protože na podzim se její listy barví do nádherné červené barvy. Vychutnejte si plody z vlastní zahrádky, vysaďte si keřík hned a v příští sezoně již můžete ochutnat!

Kanadská borůvka

Brusnice chocholičnatá je z čeledi vřesovcovitých a pochází ze Severní Ameriky. Jedná se o opadavý keř, který dosahuje až 2, 5 metrů. Květů se dočkáte na jaře v dubnu a květnu, plodů pak v létě. Starost o keř není náročná, ale nesmíte zapomenout, že se jedná o výrazně kyselomilnou rostlinu.

Některé odrůdy borůvek jsou samoprašné, tím pádem je potřeba vysadit alespoň dva keříky vedle sebe. Chuť kanadských borůvek je totožná s těmi našimi z lesa, ale kanadské borůvky mají obrovskou výhodu v tom, že je na rozdíl od těch lesních, můžeme v klidu pěstovat na zahradě. Z jednoho keře sklidíte okolo dvou litrů borůvek!

Související články

Vysazení keříku

Asi je jasné, že první, co vás čeká, je díra. A pro kanadskou borůvku není zrovna úplně malá. „Čím větší díra, tím lepší.“ prohlašuje pan Robert z farmy Provodov. Jedná se o rozměry přibližně 80cmx80cm s hloubkou 35 cm.

Na video s panem Robertem se můžete podívat zde:

Zdroj: Youtube

Dále si musíte namíchat ve správném poměru zeminu, která bude borůvky obohacovat o důležité živiny. Nachystejte si rašelinu a dřevní štěpku (oboje seženete v zahradnictví), kterou pečlivě smíchejte. Připravenou zeminou zasypte vykopanou jámu, srovnejte s terénem.

Z rostliny odstraňte obal, kořenový bal nemusíte nijak narušovat nebo obnažovat. Do zeminy vytvořte rukou jamku, ne moc hlubokou, zhruba na půlku kořenového balu.

Nyní přichází na řadu důležitá akce – použití speciálního hnojiva pro borůvky (ohledně množství se vždy řiďte pokyny na obalu). Dávku rozdělte do tří částí, přičemž první dejte na dno jamky, na ni umístěte keřík, druhou část hnojiva aplikujte okolo rostliny, vyčnívající kořenový bal zakryjte zeminou a třetí částí obsypte rostlinu dokola.

Kanadskou borůvku máte zasazenou, nyní ji pořádně prolijte vodou.

Keřík potřebuje ještě jeden úkon! Kvalitní zamulčování. Proč je to pro rostlinu tak důležité? Neboť se kořeny borůvek sunou nahoru, proto je nutné udržovat vlhkost, čehož mulčováním dosáhneme.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, boruvkyboruvky.cz, zahradkarskaporadna.cz