Zdroje: zahradnictvi-redhost.cz, poradte.cz, receptyprimanapadu.cz

Sázíme či přesazujeme prostokořenné stromky

Jaro i podzim jsou dobou k sadbě či přesazování. To se může týkat nejen ovocných, ale také okrasných stromů a keřů. Sázení stromů na podzim není vůbec nic složitého, ale aby se sazenice ujala, můžete jí pomoci správným postupem. Nač myslet?

Pořiďte si dostatečně vitální sazenice. Ty je možné koupit v zahradnictvích a hobby marketech, ale také od soukromníků. V případě, že kupujete ovocné, ale i jiné roubované stromy, měli byste věnovat pozornost výběru odrůdy, ale také podnoži. Podle toho, jakou dřevinu a kde ji budete pěstovat, se mohou nároky velmi lišit. U kvalitní sadby může původ podnože dokládat i certifikát. Než nakoupíte, přečtěte si o konkrétních dřevinách a odrůdách i podnožích.

Prostokořenné sazenice a ty s balem

Sazenice lze koupit prostokořenné nebo s kořenovým balem. Důvody jsou různé a někdy docela logické. Například pokud nakupujete online s doručením na adresu, je jasné, že půjde o prostokořenné sazenice, neboť každý kilogram navíc je u dopravy problém. V každém případě je vhodné sazenice namočit do sudu s vodou nebo i do menší nádoby. Sazenice v balu můžete zalít, ale nezapomeňte, že notně ztěžknou, což může být problém při samotném sázení, ani vyklepnutí z nádoby nepůjde tak lehce.

Co ještě vědět o sadbě prostokořenných stromků?

Především prostokořenným stromkům je třeba před výsadbou zmenšit korunu. Na to, jak konkrétně postupovat, se můžete podívat zde.

Zdroj: VLM

Zvažte, co konkrétní sazenice opravdu potřebuje

Pro výsadbu vyberte vhodné místo. I ty nejlepší sazenice neporostou na špatném stanovišti a za pár let je s přehledem přerostou ty nejhorší sazenice, které jste měli, ale dostalo se jim dobého umístění.

Máte-li špatnou půdu, zvažte, zda nebude lepší vykopat jámu větší, než je potřeba a dodat dostatečně množství kvalitní zeminy. To stejné platí při sázení rostlin, které jsou kyselomilné. Pokud vaše podmínky nesplňují nároky rostliny, které jsou acidofilní, dejte jim do začátku větší jámu s dostatečně velkým množstvím vhodného substrátu, který často obsahuje vysoký podíl rašeliny.

V každém případě jámu prolijte vodou, nechejte vsáknout a pak teprve sázejte. Pokud má strom bal, je nutné jej odstranit. Jestliže plánujete oporu, kůl můžete zasadit zároveň se sazenicí anebo zatlouct do její blízkosti později.

Důležitá je také hloubka, a to především pokud je dřevina roubovaná. Místo, kde je stromek naroubovaný nesmí být ponořené v půdě. Musíte jej vždy dobře vidět těsně nad úrovní. Pokud je to nutné, přidejte dostatek zeminy dospod, pak i do stran, dobře sešlápněte. A na závěr opět dobře zalijte.

Související články