Lilek rajče neboli rajče jedlé (Solanum lycopersicum)

Jde o jeden z nejpěstovanějších zeleninových druhů. Rajčata jsou populární zejména kvůli svým plodům, které jsou variabilní jak chutí, tak i tvarem a barvou. A navíc jsou na pěstování naprosto nenáročná. Zároveň jde o zdravou zeleninu plnou vitamínů, bílkovin a vlákniny. Maximálně bohaté úrody se ovšem dočkáte, jen pokud rostlince dopřejete příznivé okolní podmínky a nebudete opomíjet zaštipování.

Účinky na lidské zdraví

Rajčata jsou prostě skvělá! Jsou nejen plná vitamínů A, B1, B2, C a E, ale obsahují i velké množství vlákniny a minerálů, jako například draslík, sodík, hořčík, fosfor a železo. V rajčatech jsou také bohatě zastoupeny organické kyseliny, hlavně citronová a jablečná. Díky tomu skvěle podporují krvetvorbu, chrání srdce a posilují imunitu. Mají také blahodárný vliv na kvalitu kůže, vlasů i nehtů. Zároveň obsahují i velké množství antioxidantů, které chrání lidské tělo před působením volných radikálů. A protože je 95% hmoty rajčat tvořeno vodou a jejich energetická hodnota je tedy velmi nízká, jsou báječnou potravinou pro štíhlou linii.

Proč rajčatům zaštipování prospívá

Vedlejší výhony, které se na rajčatech vytvářejí, ubírají rostlině sílu a zbytečně ji zatěžují. Zároveň odvádějí zdroj živin z hlavního plodícího výhonu. Ve skutečnosti jsou tyto výhony zbytečné, protože se na nich většinou ani netvoří květy. A když se náhodou poupata objeví i vykvetou, zpravidla brzy zasychají a nejdou do plodu. Díky jejich vyštipování se ke všem rostlinným částem dostane stejnoměrný a tolik potřebný přísun světla. A nejen to! Rostlina bude více odolná vůči chorobám houbového a bakteriálního původu. Vlastně si můžete vytvarovat celou rostlinu tak, jak potřebujete.

Zaštipujte včas

Se zaštipováním začněte ve chvíli, kdy sazenice rajčete dosáhne výšky tak 20 cm. Rostlina je už dostatečně silná a zvládne mechanické poškození. Vyhněte se zbytečného používání nožů či nůžek, nejlépe fungují důkladně omyté a osušené ruce. Vždy odstraňujte boční výhony, které rostou za listem mezi dvěma hlavními výhony. Zaměřte se i na slabé a nemocné listy. Zaštipování vždy opakujte tak po týdnu, kdy jsou výhonky alespoň 3 až 5 cm velké.

Předcházejte chorobám

Neodstraňujte přerostlé vedlejší výhony, které mají přes 10 cm. Vytvořili byste tak velkou ránu a do rostliny by se mohlo snadno dostat mnoho nebezpečných patogenů. Veškeré ranky po zaštipování není od věci zasypat skořicí nebo nadrceným aktivním uhlím. Mají totiž skvělé dezinfekční a antibakteriální účinky.

Zdroje: www.abecedazahrady.dama.cz, www.radimejak.cz, www.ceskestavby.cz