Fíkovník smokvoň (Ficus carica) je sice exotická rostlina, která se pěstuje především v jižních státech, ale šlechtěním vznikají odrůdy, které jsou vhodné i do našich klimatických podmínek. Pokud si chcete vychutnat vlastnoručně vypěstované sladké fíky, neváhejte a pusťte se do pěstování fíkovníku.

Pěstování fíkovníku není nijak složité

Musíte se rozhodnout, zda chcete pěstovat fíkovník na zahradě v zemině, nebo ve veliké nádobě.

Venku v zahradě – musíte si vybrat vhodnou odrůdu, která u nás přezimuje. Do venkovních prostor je vhodná odrůda Brown Turkey, English Brown Turkey nebo Bornholm. Důležité je vysadit fíkovník na slunné a chráněné místo s dobře propustnou půdou.

Velký květník – vypěstovat sladké plody lze i doma v obýváku. Opět si vyberte vhodnou odrůdu a dostatečně velký květináč. Tento stromek je jako stvořený k letnění, vystěhujte ho na jaře a zpět na ubikaci ho přijměte na podzim. Fíkovník patří mezi rostliny, které potřebují vegetační klid, tím pádem je potřeba fíkovník zazimovat v chladné místnosti. Teplota by se měla pohybovat mezi 0 – 10°C.

Zálivka

Po zasazení stromku to se zálivkou nepřehánějte. Pro úspěšném zakořenění zalévejte střídmě. V době vegetace naopak se zálivkou nešetřete, plody fíkovníku potřebují ke svému růstu dostatek vody, tak aby byly sladké a dostatečně velké.

Kdy a proč fíkovník stříhat?

Až opadá poslední listí a rostlina bude v klidovém režimu, můžete se vrhnout s nůžkami na jeho úpravu. Fíkovník se stříhá ze dvou důvodů – aby se příliš nerozrůstal a druhým důvodem je kvalita a hojnost plodů.

Střih fíkovníku

Jak tvarovat? Uvědomte si, že fíkovník na zimu budete zakrývat, takže by měl mít takový tvar, který se vám bude dobře balit.

Roční rostlinu seřízněte tak, aby vám zůstal kmínek dlouhý 15 – 20 cm, od tohoto místa se začne větvit.

Dvouletému rozvětvenému fíkovníku zastřihněte větve na délku cca 40 -50 cm.

Tříletá rostlina bude už značně rozvětvená, hlavní větve zkraťte na 30 cm a rozvětvené na 15 – 20 cm.

Pak už vás každoročně čeká stříhání na jedno očko postranních větví.

Zazimování fíkovníku na zahradě

S mladým stromkem se ještě dobře manipuluje, stačí opatrně ohnout slabé větve k zemi, svázat a navrstvit listí a chvojí.

Ostříhaný starší fíkovník stáhněte s velkou opatrností provazem a překryjte netkanou textilií, chvojím, bublinkovou fólií nebo polystyrenem.

Zaštipování fíkovníku

Možná tento termín znáte spíše z péče o rajčata. I u fíkovníku se zaštipují zelené měkké konce nových výhonů. K zaštipování nepotřebujete žádný nástroj, postačí vám ruka, tak jako u rajčat. Tím, že tyto výhonky budete pravidelně zaštipovat, začne se rostlina více soustředit na tvorbu plodů.

Zdroje: www.nkz.cz, www.plnazahrada.cz, abecedazahrady.dama.cz