Plody kanadské borůvky jsou plné vitamínů a antioxidantů, které chrání lidský organismus před nebezpečnými viry a bakteriemi. Chutí se neliší od těch lesních, ale jejich výhodou je, že se dají pěstovat v domácím prostředí a jsou nepoměrně větší. Protože jsou částečně cizosprašné, je lepší mít na zahradě vysazeno více keřů. Nejčastěji se pěstují borůvky kanadské neboli borůvky chocholičnaté či velkoplodé.

Chcete vědět, jak pěstuje na farmě ve Skrýšově kanadské borůvky známý herec Karel Roden? Snaží se být ohleduplný k přírodě a sběr provádí pouze ručně.

Více na videu zde:

Zdroj: Youtube

Kanadské borůvky jsou mrazuvzdorné, ale potřebují péči

Přestože se u nás pěstují většinou odrůdy, které jsou rezistentní i vůči velkým mrazům, je nutné se postarat o jejich kořenový bal. Většina borůvek odolá mrazům až do -28 °C. Právem jsou tedy nazývané kanadské. Nicméně na zimu byste se o ně měli postarat, zejména pokud je pěstujete v nádobách.

Před zimou borůvky mulčujte

Pokud pěstujete borůvkové keře na zahrádce, jsou nejlepším mulčem piliny, nikdy však nepoužívejte piliny či hobliny z cedru nebo sekvoje. Vhodná je také kompostová kůra, hobliny z jehličnatých stromů, posečená tráva a kyselé hnojivo.

Mulč nasypte kolem keře alespoň do výšky 10 cm. Borůvky totiž mají poměrně mělké kořeny a berou si z těchto materiálů a surovin také potřebné živiny. Před mulčováním také zkypřete půdu, borůvky tak budou mít dostatek vláhy a omezíte růst plevele.

Jak zazimovat borůvky v nádobách

V případě, že pěstujete borůvky v květináčích, není nutné je uklízet domů. Pokud napadne dostatek sněhu, stává se pro rostlinu jistou ochrannou izolací. V případě vysokého mrazu schovejte domů pouze malé jednoleté a dvouleté keříky. Je pro ně kritický i jen několikadenní mráz, který dosahuje teplot -16 °C. Můžete je uchovávat i ve skleníku a není od věci je přikrýt silnou netkanou textilií.

Myslete i na správnou zálivku

Je všeobecně známo, že borůvkovým dřevinám škodí mnohem více nedostatek vláhy než samotný mráz. Na podzim, když ještě není zamrzlá zem, jim vláhu tedy dopřejte. Při extrémním suchu zalévejte jak na podzim, tak i v zimě. Vždy používejte vodu dešťovou, případně ze studny. Měli byste se vyhnout vodě kohoutkové, protože je plná chloru, který, borůvkám naprosto nesvědčí.

Zdroje: www.zahrada155.cz, www.gardenguides.com, www.zahrada-centrum.cz