Je nutné zazimovat trvalky?

Každý zahradník se o své rostliny stará jako o rodinu. Často si je sám vypěstuje už od semínek či sazenic, přihnojuje a stříhá, aby zesílily a byly zdravé. I trvalky mohou utrpět v zimních měsících. Opatrnost se vyplácí a vždy je lepší postarat se o ně včas. Zima je nevypočitatelná a třeba i jen několik dní holomrazu se dokáže podepsat na rostlinách, které jsme si po léta hýčkali a opatrovali. Většinu trvalek není nutné zazimovat. Soustřeďte se na druhy náchylné na vymrzání a mladé sazenice či na skalničky.

Zazimování mladých a náchylných trvalek

Sami víte nejlépe, která místa na zahradě jsou nejcitlivější, trpí na vítr, ale i na nízké teploty. Nemusíte mít zahradu přímo v mrazové kotlině, abyste rok co rok pozorovali, jak vám mrazíky ničí zeleň na exponovaných místech zahrady. Trvalky jsou sice odolnější a běžně vydrží dost, ale jejich zazimování chvojím, jutou nebo geotextilií se vždy vyplatí. Jednoznačně se to týká rostlin mladých a těch náchylnějších na vymrzání. Mezi takové rozhodně patří například vřesovce, kopretiny, ale také rostliny pěstované na skalce a v nádobách. Venkovní mrazuvzdorné květináče jsou k mání, ale bývají z těch dražších.

Zatažené trvalky není třeba zazimovat

Trvalky, které se na podzim zatahují, není potřeba nijak speciálně na zimu připravovat. Rostliny na konci sezóny zavadnou a na jaře opět vyraší nová zeleň. Takovými jsou například pryšce, rozchodníky či denivky. Zatahují se i bylinné pivoňky. Kosatce je možné na podzim zkrátit těsně nad zemí nebo dokonce posekat. Na jaře zase obrazí a krásně porostou.

Odolné trvalky připravte na zimu

Další trvalky se doporučuje zkrátit, okopat, případně k nim dodat kompost. Pokud jsou to stálezelené druhy, pak je zbytečné zkracovat je. Vždy se zbavujeme jen porušených, napadených nebo suchých částí rostlin, ale zastřihávání není nutné. Trvalky, které dobře odolávají mrazům, můžete teď také rozsadit. Rozrostlé trsy mohou od středu zasychat nebo žloutnout kvůli nedostatku živin a rozsazení je proto jedním z řešení.

I v zimě vás trvalky potěší

Než všechny uschlé květy či plody ostříháte, rozmyslete si, zdali by vás pohled na ně netěšil i v zimně. Moc pěkné jsou rozhodně šípky růží, ale také uschlé květy echinacey čili třapatky. Krásnou ozdobou zimní zahrady mohou být také traviny, ale i ty mohou vymrzat. Okrasné trávy je lepší nestříhat, ale vyvázat do snopku. Krásně zdobné jsou také zapletené copy z travin. Podzimní zahradničení může být nápadité a zimní zahrada pak doslova kouzelná.

Zdroje: https://zahradnickakucharka.cz, https://abecedazahrady.dama.cz