Proč nás zajímá pH půdy?

To, že rostliny vyžadují určité pH půdy, je známá věc. Zatímco většina rostlin vyžaduje půdu neutrální či mírně zásaditou, najdou si i mnohé kyselomilné rostliny, či naopak ty, které vyžadují půdu extrémně alkalickou. Každá rostlina odněkud pochází a s tím se jednoznačně pojí i její požadavky na půdu, zálivku, stanoviště, živiny či teploty.
Pokud byste pěstovali jen rostliny, které se vyskytují přirozeně v zemi, ale ještě lépe v kraji či nejbližší oblasti okolo vaší zahrady, pak není třeba dlouze přemýšlet nad pH či nároky na teplotu. Ale zahrádkáři i všichni ostatní si dávno zvykli pěstovat „exotické“ druhy. Mezi takovou exotiku patří i obyčejná borůvka. Myslíte, že je původní? Může být! Ale roste v kyselých lesních půdách, a ne na louce či zahradě.

Otestujte pH půdy kapesním měřičem

Patrně tušíte, jaká je vaše půda, ale pokud si chcete být jistí, pak nezbývá než ji otestovat. Kapesní měřič pH je malé zřízení, jehož kovovou tyč zapíchnete do zeminy a ručička nebo digitální displej vám ukáží hodnoty pH. Jednoduché měřáky s ručičkou se dají koupit za cenu okolo dvou set, digitální, které ukazují i teplotu či vlhkost, jsou dražší za zhruba pět set korun a více.

Lakmusové papírky zjistí i pH půdy

Lakmusové papírky jsou další možností měření pH a také poskytují poměrně přesné informace. Jde o levnou možnost otestovat půdu. Balení bývá po osmdesáti až sto kusech a ceny začínají už na čtyřiceti korunách za balení.

Domácí testování pH octem a sodou

Ne vždy máme vybavení vhodné ke zkoumání pH po ruce. Pokud nemáte bazén, kde byste sledovali pH vody, pak lakmusové papírky ani měřák pH nejsou obvyklými a běžnými potřebami v domácnosti. Půdu můžete otestovat i pomocí octa a sody. Skutečně to funguje, ale zapomeňte na pár lžiček octa a trošku sody. Jestliže nemáte půdu extrémně zásaditou či kyselou, nemůžete očekávat prudkou reakci ani znatelně velké bubliny.

Otestujte octem i sodou a porovnejte výsledek

Pro testování pomocí octa a sody je vhodné odebrat stejné množství půdy do dvou identických sklenic. Obsah jedné sklenice zalijte takovým množstvím octa, aby byla půda zcela ponořená a šla dobře promíchat vařečkou. Druhou sklenici se vzorkem půdy zalijte silným roztokem sody a také dobře promíchejte. Porovnáním hladiny obou vzorků zjistíte, zda půda reagovala s octem či sodou. Protože je vaše půda patrně jen mírně zásaditá či kyselá, neočekávejte reakci jako když protřepete láhev coly. Naopak, reakce bude patrně viditelná jen srovnáním. Na hladině jedné ze sklenic se objeví znatelnější bublinky než na druhé. Pamatujte, že ocet zareaguje se zásaditou půdou, soda způsobí bublinky na kyselé půdě.

Zdroje: https://www.youtube.com, https://www.nasezahrada.com