Zdroje: prima-receptar.cz, 1t.cz

Rajčata nevědí, kdy přestat

Jak jsou na tom vaše rajčata? Narostla vám do krásy a plodí o sto šest? Stále kvetou?

Nyní v polovině srpna přichází doba, kdy je vhodné rostliny zkrátit a zelené přírůstky probrat. Někdy se může zdát, že jde až o drastický zákrok, ale je důležité uvědomit si, proč je potřeba zabrzdit růst rostliny.

Konečně roste jako o život a teď ji máte krátit? Proč? Odpověď je jednoduchá. Plodina jako rajče není místní, není uzpůsobena k růstu v našich podmínkách a neví, že ji již za několik týdnů čeká chladnější počasí. Její rytmus růstu není v harmonii s počasím a naším klimatem, díky čemuž rostlina klidně dál kvete, i když je jasné, že tyto opylené květy už v dobrá rajčata nedozrají. Čas se krátí. Brzy bude rajčatům chybět nejen teplo, ale i slunce, které by plody nechalo dozrát. Rajčata v teplotách pod 10 °C už nerostou.

Proto je vhodné zakročit. Nové květy už nenechat k opylení a zkrátit celou rostlinu, neboť je nutné přinutit ji, aby soustředila sílu do již založených plodů.

Zkraťte rajčata během srpna

Pro představu o tom, kolik práce a jak moc rostliny prostříhat a zkrátit, se můžete podívat například na toto video.

Zdroj: Youtube

Je zde patrné, že rostlinám se velmi daří, nádherně narostly, ale pěstovaní další zeleně již není vhodné. V žádném případě to však neznamená, že máte rostlinu celou oholit a nenechat jí jediný lístek. Listy jsou samozřejmě nutné pro dobrý stav rostliny, kterou se nesnažíme zahubit, ale jen zbrzdit a nasměrovat k dozrávání plodů.

Je jasné, že zkracování a prořezání rajčat nebude všude stejné a je to zcela logické. Různé typy rajčat jsou velmi odlišného vzrůstu a ten závisí i na podmínkách, které měly rostliny na svém stanovišti u vás doma. Vzrůst rostlin rajčat může být velmi odlišný i na základě péče, hnojení a světelných podmínek. Možná zjistíte, že vaše rajčata zkrátit nepotřebují. Nicméně už je nenecháveje kvést.

Jak zkrátit rajčata

Zkraťte rostlinu na výšku, rozhodně po dosažení 7 patra čili vijanu. Nové květy už na rostlině nenechávejte. Od květu k dozrání rajčete potřebuje rostlina okolo dvou měsíců.

Dál vyštipujte přírůstky v paždí větévek a zbavte rostlinu i větví, které se dotýkají země. Tím zamezíte i případnému napadení plísněmi. Pokud je to nutné, znova rostlinu přivažte k opoře. V době, kdy má velké plody, může mírně kolabovat pod jejich vahou.

I v tomto období je vhodná kontrola zdravotního stavu rajčat, preventivní postřiky, kvalitní zálivka i přihnojování. Neusněte na vavřínech, sezóna ještě nekončí.

Související články