Pokáceli jste na zahradě v rámci jisté čistky pár stromů a teď vám trčí ze země nevzhledné pařezy? Někdo si s nimi hlavu neláme a využije je ke zbudování něčeho nového. Je z nich možné vyrobit třeba přírodní stolek, praktické sedátko nebo přírodní podstavec na květiny.

Jsou však tací, kteří se chtějí pařezů jednou pro vždy zbavit, a právě pro ty, máme rady, jak to co nejjednodušeji a nejefektivněji udělat. Nabízí se hned několik možností. Vždy záleží na pro vás přijatelných podmínkách, na přístupnosti místa a také na tom, jak na odstranění pařezu spěcháte.

Likvidace pařezu nemusí být těžká dřina

Ruční vykopávání nechtěného pařezu je poměrně zdlouhavá a fyzicky náročná činnost, která člověka vyčerpá. Obzvlášť, když se jedná o zbytek statného a velkého stromu. Pojďte na to chytře a jednodušeji! Šetřete síly a práci si rozložte, má to smysl.

Kučování chce vytrvalost a trpělivost

Tato metoda sice bohužel patří mezi ty fyzicky obtížné, ale nezapomeňte, že jde o „postupné“ vykopávání pařezu a jeho kořenů. Takže se nemusíte fyzicky „zruinovat“ během jediného odpoledne, stejně by to nemělo význam. Manuální odstranění pařezu je práce na několik dní, takže si vždy mezi další činností stihnete odpočinout.

Kromě likvidace nežádoucího zbytku dřeviny je důležité, abyste si nepoškodili zahradu a okolní plochu v její blízkosti, což je běžné při použití těžké techniky. Připravte si k ruce krumpáč, rýč, sekyru nebo pilku a lopatu. Kromě uvolnění pařezu budete muset také přerušit kořeny v zemi, aby postupně odumřely. Tato metoda se hodí spíše na vyšší pařezy, s nimiž se vám bude lépe manipulovat a budete s nimi moci v zemi snadněji hýbat a viklat.

Jak na kučování jednoduše

Jako první krok se pusťte do rytí půdy celé plochy v okolí asi tak 50 cm od pařezu. Řiďte se stářím stromu, protože čím byl starší, tím jsou jeho kořeny delší. Potřebujete si odkrýt zeminu na veškeré hlavní kořeny. Odkládejte si ji bokem, později ji použijete na zasypání jámy.

Pařez postupně odrývejte, abyste se dostali až k samému kmeni, využít můžete i menší lopatku. Sem tam budete muset i přetnout nebo přeřezat boční kořeny, které by vám mohly později bránit v likvidaci pařezu.

V moment, kdy půjde s pařezem kývat, zkuste jej postupně vyviklávat ze strany na stranu. Pokud se vám stane, že se zbytek stromu neuvolňuje, bývá na vině opomenutý kořen. V tuto chvíli nezbývá než jej odseknout, abyste mohly pařez vykývat a uvolnit ze země. Nakonec zasypte vzniklou jámu vykopanou zeminou a postupně dosypávejte novou, než se definitivně slehne.

Houbová metoda je bez dřiny

Válku můžete vyhlásit pařezu i s přírodním vojskem jménem houby. Konkrétně se jedná o houby dřevokazné, které do něho jednoduše vysadíte. A výhoda pro vás? Tento druh hub je jedlý. Například hlívě ústřičné se velmi daří na pařezu po zdravé ovocné dřevině, osice, topolu, bříze, dubu a olši. V případě, že máte pařez z jehličnatého stromu, vysaďte do něj hlívu holubí.

Vhodné je i jidášovo ucho, houby shiitake či penízovka sametonohá. Všechny uvedené houby jsou zároveň poměrně zdravé a můžete je díky starému pařezu s radostí sbírat doma na zahradě a používat v kuchyni do mnoha pokrmů. Pařez se postupem času rozpadne, protože dřevokazné houby pomáhají tento proces značně urychlit.

Hub si však užijete několik sezón. Na pařez je naočkujte zhruba 1 až 2 měsíce po pokácení, určitě ne dříve. Protože pařez už do sebe vtáhl dostatek vláhy, v které se dřevokazným houbám náramně daří. Měli byste pařez s houbami pravidelně zalévat dle potřeb konkrétního druhu.

Metoda se solí

Stejně jako v předchozím případě, jedná se dlouhodobou metodu, které vás však o síly neokrade. Nejprve narušte horní plochu motorovou pilou a udělejte v ní zářezy do hloubky 5 cm. Do nich poté nasypte sůl, dobře funguje i ledek nebo speciálně namíchané směsi, které snadno pořídíte v jakémkoliv hobby marketu. Abyste urychlili postup rozpadu, můžete zakrýt povrch pařezu fólií, kterou byste měli bezpečně upevnit například kameny. Během deště tak nedojde k odplavení likvidačního prostředku.

Dlouho trvá i chemická likvidace pařezu. Plocha řezu se musí motorovou pilou ještě narušit, aby vznikly zářezy, do který se následně nasype sůl, ledek nebo speciální zakoupené směsi k likvidaci pařezů. S chemikáliemi pracujte vždy v ochranných prostředcích a věnujte pozornost instrukcím, jak je použít.

Chemická likvidace pařezů je dlouhodobější proces. Vodorovnou plochu pařezu je třeba naříznout motorovou pilou do hloub­ky asi pěti centimetrů a do vzniklé drážky jednou za rok nasypat kuchyňskou sůl nebo ledek. Množství soli ne­musí být velké. Rozpad pařezu urychlíte tím, že drážku zakryjete zatíženou igelitovou fólií, aby se sůl nevyplavovala dešťovou vodou.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.magazinzahrada.cz, www.zahradkarskaporadna.cz