Neprospívají vám na zahradě některé rostliny? Nemusí to být jen výsledkem nedostatečné péče či špatného počasí. Správný vývoj ovlivňuje více faktorů. Jsou to nároky nejen na vhodné světlo, ale i na odpovídající zálivku, teplotu a pH půdy. Přestože může mít půda dostatek živin a být patřičně propustná, nemusí každé rostlině vyhovovat její kyselost či zásaditost. Naštěstí se s tím dá něco dělat a můžete ji upravit.

Proč je dobré změnit pH půdy?

V našich podmínkách je pro většinu rostlin vhodná neutrální až mírně kyselá půda, ale existují výjimky, které to mají jinak. V případě, že si pořizujete konkrétní rostlinu na vaši zahradu, je dobré buď uzpůsobit výběr zemině na vašem pozemku, anebo pH půdy změnit tak, aby odpovídala zvolené zeleni. Některé rostliny nevhodné pH vyloženě nesnášejí a může jít o jeden z důvodů, proč se jim u vás vůbec nedaří.

Rozdělení půdy dle pH a jak si ji ověřit

  • Kyselá – dosahuje pH 6, 5 a méně
  • Neutrální – má hodnoty pH 6,6 až 7,1
  • Zásaditá neboli alkalická – pohybuje se od pH 7,2 směrem nahoru

Kyselost půdy si můžete snadno ověřit sami, a to pomocí lakmusových papírků, které seženete v každém hobby marketu nebo zahradnictví. Pořídit si lze i cenově dostupný měřič pH, díky němuž budete znát výsledek okamžitě. A samozřejmě jsou k dispozici i mobilní aplikace.

Potřebujete půdu více zásaditou?

Skvěle funguje vápenec

Tato surovina je zásaditá a většinou se používá v podobě mletého vápence nebo dusíkatého vápna. Jedná se o velice podobné prostředky, ale vápno je mnohem silnější, takže ho použijte jen polovinu oproti mletému vápenci.

Použijte popel

Když je nutné zvýšit pH, postačí vám k tomu i obyčejný dřevěný popel, který je v tomto případě také skvělým pomocníkem. Díky němu se zemina stane méně kyselou. Vyhněte se však vždy spáleným plastům nebo popelu, v němž by mohla být močovina, došlo by k uvolňování nežádoucího čpavku.

Jak na kyselejší půdu?

Hnůj znaly už naše babičky

Naprosto ideálním organickým hnojivem je dobře zetlelý hnůj. Jde o skvělý a účinný způsob, jak rostlinám nejen udělat dobře a přilepšit, ale také ovlivnit kyselost půdy. V případě, že potřebujete pouze mírně kyselejší půdu, zapracujte do zeminy hnůj, bude se postupně uvolňovat.

Účinná a rychlá síra

Tento nekovový chemický prvek vám poměrně rychle změní pH půdy na kyselejší. Síru můžete zapravit do půdy už před výsadbou pro její dezinfekci, jedná se totiž i o výborný fungicid, který dokonale likviduje případné plísně a houby.

pH ovlivní i káva a čaj

Nevyhazujte použité čajové sáčky, ani sypaný čaj, jsou mírně kyselé. Platí to i o sedlině z kávy. A bonus navíc? Nejenže budete recyklovat, ale obohatíte zeminu i o fosfor, draslík, měď a magnezium, které jsou důležité pro kvalitní vývoj a růst pěstovaných rostlin. Dokonce vám čaj i káva pomohou v boji s obtížným hmyzem a slimáky.

Zdroje: www.wikihow.cz, www.jardineriaon.com, www.pestik.cz