Půda nemá všude stejné pH

Tak jako mají rostliny různé nároky na světlo, zálivku či teplotu, tak i pH půdy je pro jejich dobrý růst rozhodující. Čím neobvyklejší rostliny pěstujete, tím náročnější mohou být na půdní pH. V našich podmínkách je nejčastěji půda neutrální až mírně kyselá. Jenže rosliny běžné v moderních zahradách pocházejí ze všech koutů světa. Většina rostlin upřednostňuje neutrální pH půdy a některým druhům mírné výkyvy na obě strany nevadí. Jsou ale i takové, které nevhodné pH vyloženě nesnášejí.

Rostliny vyžadující konkrétní pH půdy

Typickými představiteli rostlin, které vyžadují kyselou půdu, jsou borůvky, rododendrony, azalky nebo kamélie. Patří k nim ale také okurky, jahodníky, angrešt, rajčata nebo brambory. Bez alkalické půdy se neobejde plamének, čemeřice, šeříky, hortenzie, zimolezy i tavolníky.

Jak zjistit pH půdy?

Půdu můžete otestovat stejně jako vodu. Pro zjištění pH můžete použít ručičkový nebo digitální měřič či lakmusové papírky nebo je možné otestovat půdu v domácím prostředí i pomocí jedlé sody a octa. Takový test nám ale nedá dostatečně detailní informace. Představu o pH půdy si můžeme udělat i podle výskytu lučních či plevelných rostlin. Pokud si myslíte, že je potřeba ovlivnit pH dramaticky, raději zjistěte přesně, jaká je vaše půda.

Čím změnit pH půdy?

Žádná půda není dobrá nebo špatná, důležité je to, co chcete na daném místě pěstovat. Kyselost či zásaditost půdy můžete ovlivnit přimícháním různých běžných přísad. Neutrální či mírně alkalické půdy můžete okyselit například hnojem. Ten nejen sníží zásaditost půdy, ale obohatí ji i o živiny a mikroorganismy. Dále se rozhodně nabízejí kuchyňské zbytky ve formě použitých čajových sáčků a kávové sedliny. Oboje dokáže půdu mírně okyselit, ale k ovlivnění pH na záhonu budete rozhodně potřebovat větší množství než jen několik použitých sáčků od snídaně. Dobrým zdrojem kávových lógrů je například kavárna. Sedlinu vám velmi rádi přenechají a mají jí skutečně na rozdávání.
Zvýšení zásaditosti je mnohem náročnější. Kromě vápnění není moc jiných způsobů, jak zvýšit pH půdy. Zásaditost dokáže ovlivnit také jedlá soda. Půdní pH dokáže ovlivnit okamžitě, ale otázkou je na jak dlouho.

Zdroje: https://www.idnes.cz, https://balconygardenweb.com