Tak zrovna tohoto brouka zná snad každý. Zaujme na první dobrou svými pruhy na krovkách. Je to však závažný škůdce lilkovitých rostlin, z nichž zrovna brambory jsou plodinou, kde dokáže způsobit největší škody. Jak se jí nejlépe zbavit? Samozřejmě, že můžete koupit v obchodě postřik, na trhu je jich mnoho. Ale jde to i přírodní cestou a bez chemie.

S kým máte tu čest

Mandelince bramborové se často říká americký brouk. První zmínky o něm jsou z roku 1824 z amerického Colorada. Později se na obchodních lodích dostal až do Evropy. Zajímavostí je, že kolem roku 1922 se ve Francii přemnožil tak, že na něj zemědělci poprvé použili postřiky. Historicky první nařízení sběru mandelinek je známé z roku 1939. Rozkaz vydala Třetí říše a týkal se Protektorátu Čechy a Morava, který byl zásobárnou zemědělských plodin. Mandelinka se však v té době ještě na našem území nevyskytovala. Zabydlela se u nás až během července roku 1945.

Mandelinky jsou asi 1,5 cm velké, žlutě zbarvené a na krovkách mají většinou 10 černých proužků. Přezimují v půdě a vylézají na počátku léta, kdy začínají vyhledávat vhodné rostliny. Samičky kladou na spodní stranu listů oranžově žlutá vajíčka, ze kterých se vylíhnou cihlově zbarvené larvy s černou hlavou, které se nepřetržitě živí listím. Po 21 dnech spadnou do půdy, zahrabou se a zhruba po 14 dnech se vyvinou v dospělé jedince. Jedna samice naklade od několika set až po několik tisíc vajíček. Větší množství mandelinek tak může doslova spást celé pole brambor.

Způsoby likvidace kombinujte

Mandelinka je prostě nezmar! Časem se totiž stává odolnou vůči dlouho používané metodě. Proto je různě měňte a proměňujte. A jestli nejste příznivci chemických prostředků, máme pro vás několik ověřených tipů. A nebudete k tomu potřebovat žádné speciální ingredience, které se dají jen horko těžko sehnat. Naopak! Vystačíte si se surovinami, které máte běžně po ruce.

Stříkání slanou vodou

Připravte si slaný roztok nejlépe do rozprašovače a napadené plodiny postříkejte. Dejte si však pozor na příliš velké množství soli. Mandelinky byste sice zničili, ale mohli byste spálit i samotné listy brambor.

Výluh z kopřiv

Vložte do desetilitrové nádoby kopřivy a zalijte je vodou. Zhruba tak za pět dní vodu slijte a přes jemné sítko nebo plátýnko ji nalijte do rozprašovače. Pak už stačí jen napadené brambory postříkat. Tento výluh skvěle funguje zejména při likvidaci čerstvě vylíhlých larev.

Listy z vlašských ořechů

Připravte si vývar z listů vlašského ořechu. Budete jich potřebovat přibližně půl kyblíku, které zalijete vodou a povaříte asi 15 minut. Na závěr přilijte ještě 10 litrů vody a nechte listy louhovat tři dny. Pak výluh přeceďte a postřik aplikujte na listy brambor.

Popel

Nejúčinnější je údajně popel z břízy, ale klidně můžete použít i jiný. Listy poprašte ráno, kdy je na nich ještě usazená ranní vlhkost. Vyrobte si roztok ze 100 g popela a 10 litrů vody. Před rozkvetením brambor opakujte proces jednou až dvakrát do týdne, po odkvetení stačí jedenkrát do měsíce.

Rajčata

Mandelinky bytostně nesnášejí rajčatovou nať. Pokud tedy chcete brambory preventivně ochránit, vysázejte přímo mezi ně několik rajčat. Brouci si budou od vašich výpěstků držet patřičný odstup.

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.living.iprima.cz