Jak na slimáky? Kdo začal v zimě a zryl záhony co nejhlouběji, aby mráz zlikvidoval vajíčka, má jistý náskok. Ale možná ne nadlouho. Slimáci mohou přijít od sousedů.

Byliny a houby

Využít lze i bylinky, které plzákům nevoní. Jsou to například fenykl, tymián, měsíček, šalvěj, pažitka, česnek a petržel. Pomoci mohou i rozsekané a rozdrcené rostliny jako kapradí, vratič, řebříček a zerav, kterými dokola obsypeme záhony. Do konve s vodou rozmělníme chilli papričky nebo v ní uděláme nálev z ryzce peprného (houbu máčíme ve vodě tři dny, dokud se nevylouhují terpenické látky) a zalijeme okolí záhonů, plzáci se pokropeným místům vyhnou.
(Jiří Mika, Karlovy Vary)

Pivo je skvělá past

Nízkou plastovou nádobu s pivem umístíme na okraj pozemku do stínu rostlin. Proti dešti nádobu chráníme střešní taškou. Jednou týdně odstraníme plzáky a pivo vyměníme.
(Milan Kovář, Nová Ves u Chotěboře)

Na více způsobů

Z vlastní zkušenosti doporučuji posypávat okolí záhonů pilinami, mezi rostliny sypat rozdrcené skořápky, stavět plzákům do cesty rezavé železné předměty, rozmísťovat do půdy vmáčknuté misky s pivem, pravidelně je sbírat a občas použít přípravek proti slimákům.
(Vlasta Škodová, Sendraž)