Vosy žijí v koloniích, podobně jako včely a mravenci. Kolonie je složená z jedné samice (královny) a mnoha dělnic, což jsou vlastně také samice, ale s nevyvinutými pohlavními orgány. Celá generace žije od brzkého léta až do pozdního podzimu, kdy vymírá. Přežívají jen oplodněné samičky, což jsou budoucí nové královny, které na jaře zakládají nová hnízda.

Známé jsou dva druhy vos, které poznáme podle místa, kde si vytvořily hnízdo. Vosa obecná si většinou dělá hnízdo v místech pod střechou, v korunách stromů, na zápražích, v kůlnách, nebo v dutém zábradlí, zatímco vosa lesní si je staví v zemi. Je důležité vědět, že hnízda mají vždy dvě přístupové cesty, které je potřeba likvidovat společně, abyste předešli nejen protiútoku vos, ale i jejich přemístění jinam.

Důkladně se připravte

Myslete na svou maximální bezpečnost a oblečte si jakýkoliv ochranný oblek, který zakryje většinu vašeho těla. Službu vám udělají například lyžařské kalhoty, vysoké boty, pevná bunda, lyžařská kukla a brýle a rukavice. Nezapomeňte na ochranu krku v podobě šály nebo roláku. Je důležité, aby se vám vosy nedostaly na tělo.

Správné načasování

Jakmile najdete zárodek vosího hnízda s královnou, je optimální vyčkat na večer nebo brzké ráno. Vosy jsou v tu dobu nejméně aktivní a bývají kompletně v hnízdě. Když je ráno chladnější, vosy jsou také ztuhlejší a jejich reakce nebudou tolik nebezpečné.

Kvalitní postřik je základ

Nastává fáze likvidace a zneškodnění. Současný trh poskytuje mnoho účinných sprejů, které vytvářejí poměrně silný proud pěny schopný dosahu až 3 metrů. Fungují tak, že likvidují ihned po dosahu nejen vosy, ale i samotné hnízdo. Takže jde se do akce. Pečlivě postříkejte celé hnízdo i přístupové cesty. Postřik se možná bude muset aplikovat vícekrát, aby všechny vosy zahynuly. Dejte však pozor, vosy ze zemních hnízd jsou mnohem útočnější a člověku nebezpečnější. Pokud se již neobjeví ani jedna vosa, hnízdo odřízněte a ihned spalte.

Jak na vosy v zemi

Vosy zabydlené v zemi můžete zničit tak, že zalijete vchod vroucí vodou, zasypete pískem či ucpete vlhkým jílem nebo drnem. Další možností je noru zapálit pomocí hořlavých sirných knotů, které koupíte v drogerii. Vhodné je také nastříkat co nejhlouběji do nory a kolem vchodu sprej proti lezoucímu hmyzu, použitý takto razantně bude účinkovat déle. Na současném trhu jsou i různé insekticidní prášky, postřiky proti vosám či sršňům anebo aerosolové spreje.

Jak chytat obtížné vosy na zahradě

I když se vám podaří účinně zlikvidovat všechna vosí hnízda, mohou k vám na zahradu stále dál zalétávat vosy odjinud. Nejúčinnějšími lapači jsou lahve s úzkým hrdlem, které naplníte do 1/3 sladkou zkvašenou tekutinou, třeba pivem nebo šťávou. Vosy se ve sklenici utopí, anebo úzkým hrdlem nenajdou cestu ven.

Zdroje: www.pasti.cz, www.bydlimekvalitne.cz, www.ceskestavby.cz