Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu pěstovanou na zahradách i balkonech. Existuje mnoho odrůd, které se liší velikostí, barvou i chutí. Výběr správné odrůdy je klíčový pro to, aby výsledné pokrmy byly chutné a využily potenciál rajčat na maximum.

Na video od The Gardening Channel With James Prigioni o neuvěřitelných odrůdách rajčat se podívejte na YouTube:

Zdroj: Youtube

Keříčková rajčata jsou univerzální, tyčková k přímé konzumaci

Keříčková rajčata, jak název napovídá, rostou košatě a nepotřebují oporu. Jsou ideální pro pěstování v nádobách na balkonech. Oblíbenými odrůdami jsou například červená cherry rajčátka odrůdy Vilma nebo žlutá odrůda Aztec.

Tyto druhy jsou velmi univerzální a hodí se jak do salátů, tak na tepelnou úpravu. Rajčata odrůdy Tumbling Tom jsou zvláště vhodná pro závěsné nádoby díky svému převislému růstu.

Tyčková rajčata potřebují oporu a pravidelné zaštipování, aby směřovala svou energii do plodů. Mezi oblíbené tyčkové odrůdy patří původní československá odrůda stupické polní rané a dekorativní sladké rajče red cherry.

Tyto odrůdy jsou skvělé pro přímou konzumaci, ale mohou být také použity v různých teplých pokrmech. Velmi populární jsou i tzv. masitá rajčata, která jsou vhodná především pro tepelnou úpravu, protože jejich velké plody jsou šťavnaté a chutné. Příkladem může být odrůda Beefsteak, která je ideální pro přípravu omáček, polévek nebo pečení.

Divoká rajčata lze použít v teplé kuchyni, barevná jsou skvělá do salátu

Divoká rajčata jsou původním druhem, který není tak náchylný k plísním a má sladkou chuť. Plodů bývá méně a jsou menší, ale snadno se pěstují z vlastních semínek. Potřebují pouze dostatek živin a vláhy. Divoká rajčata lze použít jak na vaření, tak k přímé spotřebě nebo sušení. Jejich chuť vynikne zejména v jednoduchých salátech nebo jako příloha.

Kromě červených a žlutých rajčat existují i méně známé barevné varianty, které nabízejí zajímavé chuťové zážitky. Černá rajčata jako Black Cherry nebo Chocolate Cherry mají bohatou chuť a hodí se zejména do salátů. Zelená rajčata jako Mystery Green jsou masitá a vhodná pro tepelnou úpravu. Mezi vzácnější barvy patří bílá rajčata (White Beefsteak), růžová (Roselady) nebo fialová (Purple Boy), která jsou skvělá do salátů pro jejich unikátní chuť a vzhled.

Zpracování různých druhů rajčat

Pro tepelnou úpravu jsou ideální masitá rajčata, která mají hustou dužinu a méně semínek. Tyto odrůdy jsou perfektní pro přípravu omáček, kečupů a polévek. Červená cherry rajčata jsou vhodná pro pečení a grilování, kdy jejich sladká chuť ještě více vynikne.

Keříčková rajčata jsou univerzální a mohou být použita jak v čerstvých salátech, tak v teplých pokrmech. Divoká rajčata jsou skvělá na sušení, protože si zachovávají svou sladkost a jsou ideální jako přísada do různých pokrmů.

Rajčata jsou nepostradatelnou součástí letní zahrady. Správným výběrem odrůd a jejich vhodným zpracováním můžete dosáhnout skvělých chuťových výsledků. Ať už preferujete čerstvé saláty, chutné omáčky nebo pečená rajčata, je důležité vědět, jaké odrůdy pro jednotlivé účely použít.

Experimentování s různými druhy rajčat může přinést nejen nové chuťové zážitky, ale také obohatit váš jídelníček o pestrou paletu chutí a barev.

Související články

Zdroj: www.youtube.com, www.prozeny.cz