Rebarbora neboli reveň kadeřavá patří mezi oblíbenou jarní zeleninu, z níž se běžně používají výhradně masité řapíky. Rostou blízko při zemi a pokud jsou výrazně vláknité, měla by se vlákna odtrhnout. Rebarbora by se neměla jíst syrová.

Listy rebarbory jsou mírně jedovaté kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové, která může být ve velkých dávkách pro lidské tělo škodlivá. Můžete je však šikovně využít k výrobě výluhu, který vám bude skvělým pomocníkem na zahradě.

Super účinná přirozená ochrana proti škůdcům pomocí listů rebarbory? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu MIgardener:

Zdroj: Youtube

Likvidátor škůdců i hnojivo

Pokud pěstujete na zahradě rebarboru, využijte její listy nejen jako efektivní prostředek na likvidaci škůdců a nemocí, ale i jako účinné hnojivo!

Postřik proti škůdcům a chorobám

Jak tedy vyrobit z rebarborových listů postřik proti škůdcům, houbám a dalším nemocem, kde je odpuzují látkou nejen kyselina šťavelová, ale i různé třísloviny? Jednoduše udělejte odvar nebo výluh z nasekaných listů, které smíchejte v poměru 1:1 s horkou vodou. Nechte 24 hodin louhovat a poté použijte jako silný postřik, který aplikujte na postižené rostliny jednou denně.

Doporučení

Listy rebarbory sklízejte nejlépe za slunného dne, protože v tu chvíli je v nich kyseliny šťavelové nejvíce. Rebarborový odvar je účinný nejen proti mšicím, ale také proti dalším škůdcům, například slimákům.

Výživa pro rostliny

Listy rebarbory obsahují i látky, které jsou značně prospěšné pro pěstování některých druhů rostlin. Jedná se především o takové, které ke zdárnému růstu a bohatému plození potřebují dostatek draslíku. Výborně se hodí na rajčata, papriky, meruňky, ale i vinnou révu.

Jak připravit hnojivo

Nakrájejte listy rebarbory na malé kousky a zalijte je vodou v poměru 1:5. Přiveďte k varu a zhruba po 1 minutě směs odstavte z plotýnky a nechte listy ½ hodiny louhovat. Následně listy sceďte a vyždímejte. 

Můžete je použít do kompostu, odvar využijte jako hnojivo. Stejně tak si můžete vyrobit výluh, listy spaříte horkou vodou a po zchladnutí je necháte 24 hodin louhovat v lednici, aby nedošlo k jejich fermentaci.

Další možností je dlouhodobě louhované hnojivo v poměru 1:10, které je potřeba nechat odstát cca 14 dní v otevřené nádobě a každý den pečlivě promíchávat. Po uplynutí náležité doby jej sceďte a nařeďte vodou v poměru 1:10. Rebarborové hnojivo aplikujte vždy po 2 až 3 týdnech po celou dobu růstu rostlin

Nejlepší recept z rebarbory

Rebarborový koláč je oblíbeným moučníkem, který skvěle využívá chuť tohoto jarního ovoce. Nejprve si připravíme těsto smícháním 200 gramů hladké mouky, 100 gramů másla, 80 gramů cukru, jednoho vejce a špetky soli. Těsto vypracujeme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici asi 30 minut. Mezitím si očistíme a nakrájíme 500 gramů rebarbory na menší kousky. Rebarboru smícháme se 100 gramy cukru a 2 lžícemi vanilkového pudinkového prášku. Těsto rozválíme a vložíme do vymazané koláčové formy. Na těsto rozložíme připravenou rebarborovou směs. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud není povrch krásně zlatavý. Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme posypaný moučkovým cukrem. Tento koláč je oblíbený pro svou osvěžující a lehce kyselou chuť rebarbory, která se skvěle doplňuje s jemným máslovým těstem.

Související články

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz