Ještě než se vydáte do obchodu vybírat nové nářadí, rozmyslete si, jaké druhy vlastně na zahradě nejvíce potřebujete. Ať už patříte mezi zkušené zahrádkáře nebo se pouštíte do této práce poprvé v životě, není od věci se v tomto oboru trochu “vzdělat”.

Hrábě nejen na trávu

Vyhrabávání mechu z trávy, na záhony před jarním setím nebo shrabání plevele… Hrábě s ocelovými hroty jsou prvním nářadím, které musíte mít. Pokud vlastníte ty klasické s dřevěnými hroty, určitě se budou hodit také, zejména pro jarní nakypření půdy nebo na podzim na hrabání listí. Kromě zmiňovaných kovových můžete vybrat i plastovou variantu. Žádný strach - kvalitní plastové hrábě od osvědčeného výrobce vydrží hodně. Oceníte je především pro pečlivé shrabání zbytků trávy po sečení trávníku.

Rýč se špičkou i bez

Na rytí lehké půdy potřebujete rýč s rovným koncem, na těžkou půdu se hodí spíš rýč se špičkou, který vám usnadní práci. Oceníte jej také v případě, že budete potřebovat dostat ze země vypěstovanou zeleninu, která hluboko zakořenila, například petržel či křen. Vybírejte rýč, který má koncovku, ta vám umožní pořádně zabrat při rytí hodně tvrdé půdy. O rýč dobře pečujte, především v době, kdy s ním nepracujete. Před koncem zahrádkářské sezóny ho dobře omyjte, osušte, kovovou část ošetřete olejem a uložte na suché místo.

Zahradnické nůžky

Malý pomocník, který zastane spoustu práce. Zastřihnete s ním rostliny, keře i stromy, nastříháte květiny do vázy. Ruční nůžky s kalenou a broušenou pracovní částí a rukojetí s plastovou ochranou jsou určené pro drobnější práce, velké pákové nůžky pak pro silnější větve stromů či silnější keře. Máte živý plot? Na ten existují speciální nůžky delšího tvaru.

Lopata, motyka a kolečko

Určitě byste v zahradnické kůlně nebo v garáži měli mít lopatu a k ní rovnou i kolečko, kterým odvozíte trávu, zbytky keřů či větví, kompost či zeminu. Motyku a krumpáč oceníte v případě, že vás čekají náročnější výkopy a rýč vám na ně už nebude stačit.

Zdroje:www.gardeningknowhow.com, zahradkarskaporadna.cz