Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, www.idnes.cz

Zelené hnojení pro obnovu živin

To že se půda vyčerpává víme všichni. Pro obnovu živin, ale také celkové zkvalitnění půdy, se do ní přidává kompost nebo hnůj. Stejně tak i zelené hnojení navrací živiny, ale i zlepšuje strukturu půdy a napomůže jí i lépe pracovat s vodou. Podpoří hojnost půdních organismů, provzdušnění půdy a odolnost proti erozi. To je pro rostliny velice důležité a zelené hnojení je pro zkvalitnění všech těchto vlastností půdy ideálním prostředkem. Jednoduše řečeno, je to další nástroj, kterým lze vylepšit podmínky pro růst a dobrou sklizeň další sezóny.

Pěkné i funkční zelené hnojení

Jako zelené hnojení lze použít různé rostliny, které nejprve záhon zkrášlí a po jejich zapracování do půdy i obohatí a zkvalitní. Zelené hnojení se vysívá od července do září do uvolněných záhonů po sklizené zelenině. Rostliny, které se používají jsou buď bujně a rychle rostoucí, s vhodným kořenovým systémem nebo jde o leguminózní rostliny, obohacující půdu o dusík.

Jaké rostliny použít?

Na zelené hnojení se běžně používá řepka, hořčice, svazenka, pohanka, oves, slunečnice, hrách, peluška, vikev nebo také vlčí bob. Vysévají se v kombinaci nebo zvlášť. Záleží jen na vás. Patrně nejjednodušší bude výsev směsí, které se na zelené hnojení používají a dají se koupit v zahrádkářských obchodech a hobby marketech.

Hnojí i zdobí

Pokud toužíte po skutečně okrasné zeleni, která se běžně používá jako zelené hnojivo, zvažte vlčí bob. Jeho bílá, růžová a fialová květenství jsou nádherná. Vedle bobu vypadají svazena a vikev jako chudé příbuzné, ale i ty jsou zdobné.

A co s rostlinami dál?

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli rostlinu, nechte ji vzejít a růst celý podzim. Zapracování do půdy se provádí na začátku zimy nebo až na jaře. Před zimou je potřeba rostliny polámat, nejlépe jedním směrem a následujícího dne rýčem částečně na záhonu nasekat a jemně zarýt do půdy. Není nutné obrátit celé drny. Zarývání není hluboké a zelené hnojení je do půdy jen částečně zapracované. Jestliže se rozhodnete zarýt je až na jaře, nechejte rostliny tak jak jsou „nastojato“ na záhoně a zapracujte je do půdy až na začátku nové sezóny.