Každý z vás určitě několikrát slyšel v dětství větu, že co je na zemi, to se nesbírá, a rozhodně se to nestrká do pusy. Jenže u některých rostlin je toto pravidlo výjimkou. Rostliny, které rostou běžně v přírodě, mohou být velice zdravé, a navíc mohou neskutečně dobře chutnat. Jaké to jsou?
Proběhla anketa Receptáře!
Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.
Video o jedlých přírodních rostlinách najdete na Youtube kanále City Prepping:
Jaké rostliny jsou jedlé
V přírodě se to má s rostlinami jinak než ve vaší zahrádce. Rostliny, které volně rostou, totiž obsahují jiné látky, které je chrání před napadením plísněmi a brouky. Některé jsou jedovaté, ale některé vám naopak mohou poskytnout vitamíny, minerály a mohou obohatit váš jídelníček.
První z jedlých rostlin je pampeliška, která momentálně kvete, kam oko dohlédne, jelikož je jejich čas. Neznamená to však, že budete jíst celou květinu, u pampelišky jsou dobré především její lístky, které se skvěle hodí například na salát. Z květů zase vyrobíte skvělý sirup.
Další rostlinou, která má velice chutné listy, je polníček. Polníček je dokonce potřeba trhat častěji, jelikož je to invazivní rostlina a příroda vám za jeho konzumaci jistě poděkuje.
Rostliny, které přiřadit do jídelníčku
Když najdete ptačinec, který jde do květu, určitě neváhejte a přidejte jej do salátu. Má velice krátkou vegetační dobu, takže kvete v podstatě během celého roku. V salátu je vyloženě lahodný. Další jedlou rostlinou, kterou se vůbec nebudete muset bát zařadit do jídelníčku, je kopřiva. Ta je známá především pro své léčivé účinky a můžete ji použít buď jako náhražku špenátu, když ji uvaříte, nebo ji můžete použít na kopřivový čaj, který je velice zdravý.
I když je šrucha zahrádkáři považována za plevel, ve skutečnosti se z ní může stát jedlá a velice lahodná zelenina.
Jedlé jsou jak listy, tak poupata a květy, které jsou lehce nahořklé. Většinou ji můžete nalézt na okrajích cest nebo chodníků. Když si ji vezmete domů a důkladně ji opláchnete, můžete si z ní dokonce udělat okurčičky. A máte je úplně zdarma.