Pokud bude září přívětivé, spolehnout se můžete na ředkvičky, salát k řezu listů, roketu i asijskou listovou zeleninu. Zasít můžete rovněž směsi salátů pro sklizeň mladých lístků, které lze sklízet již za měsíc po výsevu a rovněž špenát pro brzkou sklizeň ještě malých listů. Mladé listy jsou výtečné i u rokety a kopru, které se tudíž také hodí pro zářijové výsevy. Rovněž ředkev a vodnici lze stále ještě sít – před zimou budete sice sklízet spíše mladé a menší bulvy, ale právě ty jsou nejchutnější. Chladné noci nevadí ani hrášku, při nižších teplotách se mu naopak náramně daří. Lusků už se nedočkáte, ale výtečné jsou i jeho čerstvé výhonky.

Také Petr z Plodné zahrady vám dá několik tipů, co v září ještě vysít, abyste měli na podzim čerstvou zeleninu. Podívejte se na video na YouTube:

Zdroj: Youtube

Šťavnaté lístky

Některé druhy zeleniny také můžete vysít pro sklizeň jarní – například špenát, kozlíček polníček, k přezimování vyšlechtěné odrůdy ozimého salátu (Altenburský, Humil aj.). Díky podzimnímu výsevu budete moci sklízet mladé, šťavnaté a zdravé lístky velmi časně zjara. Je však třeba sít již počátkem září, nejpozději v jeho polovině. Do půli měsíce také ještě můžete zakládat nové záhony jahod ze zakořeněných dceřiných sazenic.

Dobří pomocníci

Velmi dobrým pomocníkem pro zářijové výsevy je pařeniště nebo fóliovník a samozřejmě i skleník. Pomůže však i netkaná bílá textilie, kterou záhon jednoduše překryjete, aby klíčícím semenům udržovala příznivé mikroklima a rovněž vzcházející rostliny chránila proti nočnímu chladu. Většina druhů zeleniny vyžaduje pro klíčení vyšší teplotu než pro následný růst. I proto je dobré neotálet a využít prvních teplých zářijových dnů – a že již nejsou přímo horké, klíčení hrášku či špenátu to jen prospěje. Ovšem pokud jsou stále slunné a déšť nepřichází, výsevy je třeba kropit, aby klíčící semena a mladé semenáčky nezaschly.

Podzimní ředkvičky

Podzimní ředkvičky

  • Možná je máte spojené především s jarem, ale na podzim rostou stejně ochotně. Patří mezi nejvděčnější kořenovou zeleninu, sklizeň nabídnou v rekordním čase – už měsíc po vysetí.
  • Semena sejte do hloubky 0,5 až 1 cm, do kypré a mírně vlhké zeminy. Jsou poměrně velká, setí jednotlivých semen je proto snadné, i když budou vlhká.
  • Pokud je předem namočíte – stačí pár hodin ve vlažné vodě – klíčení urychlíte. Pro časnou sklizeň mladých křehkých ředkviček můžete sít v poměrně hustém sponu 5 x 5 cm. A vybrat si můžete z jakýchkoli odrůd včetně klasických raných.

Nenechávejte půdu holou

Nevyužité plochy lze ještě počátkem měsíce osít zeleným hnojením, například svazenkou vratičolistou. Za příznivého počasí do zimy stihne ještě obstojně vyrůst, či dokonce vykvést a půdu obohatí o cenné živiny, až ji do ní po posečení lehce zapravíte. A pokud zelené hnojení nezasejete, záhon alespoň pokryjte mulčem. Bude půdu chránit před vysycháním, podpoří půdní mikroorganismy v práci a růst plevele naopak potlačí. A především přispěje k tvorbě humusu, který v půdě pomáhá zadržovat vodu.

Související články

Zdroj: časopis Receptář