Zdroj: zeny.iprima.cz, balconygardenweb.com

Plevel a čištění

Došel vám jed na plevel, ale venkovní dlažba, chodník nebo příjezdová cesta si říkají o očistu? Zkuste smíchat 2 hrnky octa, 2 lžíce jaru a hrnek soli. Rozmíchejte a aplikujte na plevely nastříkáním za suchého počasí. Pokud se vám zdá přípravek málo účinný, přidejte hrnek octa, ale ten náš s brambor by měl být dostatečně silný.

Pokud je potřeba očistit nářadí ze zahrady nebo garáže, abyste je příště nenašli zabahněné a rezavé, namíchejte si do kyblíku lázeň vody a jaru, namočte na hodinu. Podle potřeby očistěte kartáčem a nechte důkladně oschnout na sluníčku.

Odklonění dráhy mravenců

Ferda je sice stále populární a neodmyslitelně spjatý s naším dětstvím, ale jeho kamarádi budující mraveniště v zahradě, dlažbě nebo rámu dveří, musejí pryč. 2 lžíce jaru s vodou ve spreji by je měla vyhnat jiným směrem. Protřepejte a nastříkejte na mravenčí cestičky a vstupy do mraveniště.

Směs jaru a stolního oleje v poměru 1:1 pomůže proti škůdcům na zahradě. Ty je potřeba stříkat a jejich povrch kompletně smáčet, ideálně v podvečer nebo za nebo neslunečného počasí. Proces opakujte po týdnu nebo dvou.

Na ochranu rukou

Pokud byly vaše ruce v kontaktu s jedovatými rostlinami a již pociťujete reakci pokožky, umyjte si ruce důkladně jarem. Stejně tak jako u nádobí pomůže odbourat oleje, které agresivní rostlinné jedy obsahují. Jar také pomůže od zbytků barvy nebo mastnoty z práce na zahradě nebo v garáži. I když by bylo ředidlo účinnější, někdy ho prostě nemáme po ruce. Nezoufejte a pořádně se namydlete jarem. Odstraňování barvy jde sice trochu hůř, ale funguje.