obrázek z archivu ireceptar.cz

Jarní a ozimé, paličáky a nepaličáky: Jaké odrůdy česneku si vybrat?

Proč chutná česnek český, španělský, francouzský a čínský jinak? A jaké vlastnosti mají registrované české odrůdy této jedinečné plodiny?

Málokterá plodina je v poslední době tak diskutovaným tématem jako česnek. Tato zelenina je nezbytnou součástí naší kuchyně, jenže konzumenti brzy zjistili, že dovážené odrůdy, které nakupují v supermarketech, nemají tu správnou kvalitu. Proč je tomu tak?

Odrůdy česneku jsou přizpůsobené i délce dne

Česnek patří mezi tradiční české zeleniny. Tato plodina je citlivá na délku dne. V České republice, která leží v oblasti „dlouhého dne“, se proto daří jiným odrůdám česneku než například ve Španělsku, které je druhým největším dovozcem česneku na náš trh. Obsah a složení silic, které dávají česneku charakteristické aromatické vlastnosti, se v zemích „krátkého dne“, tedy jižněji položených, liší. Největším světovým vývozcem česneku zůstává Čína. Kromě rozdílných klimatických podmínek této země má na kvalitu a chuť česneku vliv také přeprava na dlouhé vzdálenosti, proto je třeba jej po sklizni chemicky ošetřit, což se samozřejmě na kvalitě i chuti projeví.

Česnek můžete pěstovat v desítkách odrůdČesnek můžete pěstovat v desítkách odrůdAutor: Archiv ireceptar.cz

Krajové odrůdy

Při šlechtění českého česneku se vychází z místních krajových odrůd nebo jejich mutací. Výjimkou je odrůda Dukát, která patří do skupiny tzv. ruských česneků, proto se také v chuti trochu liší od ostatních českých odrůd. Krajové odrůdy byly v dané oblasti pěstovány často stovky let. Lidé si vybírali typy, které u nich dobře rostly a které jim chuťově vyhovovaly. Proto k české kuchyni patří české odrůdy, ke španělské kuchyni španělské a k francouzské zase ty francouzské. Každá kuchyně má osobitý způsob kořenění jídel a česnek do tohoto schématu musí zapadnout. Kdo si chce pochutnat na našich topinkách nebo na česnekové polévce, klobásách či bramboráku, nemůže se spokojit s levnou španělskou a už vůbec ne s čínskou náhražkou. A dávat do těchto jídel dovezenou pastu nebo granulát je pohrdáním strávníky.

Paličáky a nepaličáky

Když má na stánku trhovec u česneku napsáno paličák, může se spolehnout, že se zájem o jeho zboží zvýší. Ale přiznejme si, kolik z nás opravdu ví, jaký je rozdíl mezi paličákem a nepaličákem. Nečekaně se toto dělení totiž netýká podzemní části plodiny, nýbrž květního stvolu. Zatímco paličáky tvoří květní stvol, na kterém vyrůstá květenství, nepaličáky květní stvol netvoří.

  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    V České republice jsou u pěstitelů oblíbenější paličáky, protože mají větší stroužky. Ovšem pro přípravu sadby jsou výhodnější nepaličáky, neboť se lépe množí.

    U paličáku doporučujeme tento květní stvol odstranit, jakmile se objeví, protože jinak by byl výnos rostliny nižší. Paličáky mají zpravidla větší obvodové stroužky uspořádané pravidelně kolem květního stvolu. Malé středové stroužky se u nich vyskytují jen výjimečně. Paličáky se většinou pěstují jako ozimé. Jejich nevýhodou je horší skladovatelnost.

  • Nepaličáky mají zpravidla drobnější stroužky, které jsou uspořádány nepravidelně. Oproti paličákům je možné nepaličáky lépe skladovat.

česnekčesnekAutor: Archiv ireceptar.cz

Odrůdy ozimé a jarní

Odrůdy ozimého česneku sázíme na podzim a sklízíme je v létě následujícího roku, odrůdy jarního česneku můžeme sázet jak na jaře, tak už na podzim. Výhodou jarního česneku je lepší skladovatelnost, výhodou ozimého česneku zase bohatší odrůdová skladba.

Z 18 odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize je 15 odrůd ozimých a tři jarní. Všechny jsou z tuzemského šlechtění. S účinností od roku 2008 je jedním z požadavků v řízení o registraci sadby, aby byla prosta viru žluté zakrslosti cibule (OYDV). Z tohoto důvodu lze na trhu najít vedle sadby neozdravených i ozdravené materiály, které jsou samozřejmě dražší (to se týká například odrůd Japo II, Benátčan, Havran, Slavin). Odrůdy, které nejsou viruprosté, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský do registračních zkoušek nepřijímá.

Registrované odrůdy jarního česneku

Japo II

Středně pozdní až pozdní odrůda jarního nepaličáku, jejíž cibule jsou středně velké až velké, na příčném řezu elipsovitého tvaru, s bočními stroužky. Základní barva suchých vnějších suknic je žlutavě bílá, antokyanové pruhy na suché vnější suknici nejsou. Počet stroužků je velký. Stroužek je středně velký, barva dužniny stroužku je jako u většiny česneků nažloutlá.

Japo IIJapo IIAutor: Archiv ireceptar.cz

Lumír

Poloraná odrůda jarního nepaličáku, jejíž cibule jsou malé, na příčném řezu kruhovitého tvaru, s bočními stroužky. Základní barva suchých vnějších suknic je žlutavě bílá, antokyanové pruhy na suché vnější suknici nejsou. Počet malých až středně velkých stroužků je velký.

Matin

Raná až poloraná odrůda jarního nepaličáku má cibule malé až středně velké, na příčném řezu elipsovitého tvaru, s bočními stroužky. Základní barva suchých vnějších suknic je bílá s antokyanovými pruhy na suché vnější suknici. Počet stroužků je střední až velký. Stroužek je středně velký s nažloutlou dužninou.

MatinMatinAutor: Archiv ireceptar.cz

Registrované odrůdy ozimého česneku

Anton

Poloraná odrůda ozimého nepaličáku má cibule středně velké až velké se středně vysokým počtem vnějších stroužků. Základní barva horních suknic cibule je bílá s antokyanovými pruhy. Vlivem klimatických podmínek se může vyskytnout ojedinělá tvorba horních stroužků na cibuli a krátkých květních stvolů.

AntonAntonAutor: Archiv ireceptar.cz

Benátčan

Pozdní odrůda ozimého nepaličáku má cibule středně velké až velké, na příčném řezu elipsovitého tvaru, s bočními stroužky. Základní barva suchých vnějších suknic je bílá. Počet stroužků je velký a jsou středně velké s antokyanovými pruhy.

Benátčan Benátčan Autor: Archiv ireceptar.cz

Bjetin

Raná odrůda typu paličáku má cibule středně velké, kruhovitého tvaru, bez bočních stroužků. Základní barva suchých vnějších suknic je žlutavě bílá s antokyanovými pruhy. Počet stroužků je malý až střední a jsou středně velké.

BjetinBjetinAutor: Archiv ireceptar.cz

Brick

Pozdní odrůda ozimého paličáku má cibule je středně velké, na podélném řezu příčně široce elipsovitého tvaru, na příčném řezu kruhovitého tvaru, boční stroužky nemá. Základní barva suchých vnějších suknic je bílá s antokyanovými pruhy. Počet středně velkých stroužků je střední. Barva dužniny je nažloutlá.

Dukát

Poloraná odrůda ozimého paličáku má cibule středně velké, na podélném i příčném řezu kruhovitého tvaru, boční stroužky nemá. Základní barva suchých vnějších suknic je bílá bez antokyanových pruhů. Počet stroužků je malý až střední a stroužky jsou velké.

DukátDukátAutor: Archiv ireceptar.cz

Havran

Středně pozdní až pozdní odrůda ozimého paličáku má cibule velké, na příčném řezu kruhovitého tvaru, bez bočních stroužků. Základní barva suchých vnějších suknic bílá s antokyanovými pruhy. Počet stroužků je střední a jsou velké.

HavranHavranAutor: Archiv ireceptar.cz

Jovan

Poloraná odrůda ozimého paličáku má cibule středně velké, na příčném řezu kruhovitého tvaru, bez bočních stroužků. Barva vnějších suknic je bílá s antokyanovými pruhy. Počet stroužků je střední, jsou střední až velké.

Lukan

Poloraná odrůda ozimého nepaličáku má cibule velké, na řezu kruhovitého tvaru, bez bočních stroužků. Základní barva suchých vnějších suknic je žlutavě bílá s antokyanovými pruhy. Počet stroužků je střední až velký a jsou velké.

LukanLukanAutor: Archiv ireceptar.cz

Mirka

Pozdní odrůda ozimého paličáku jejíž cibule je středně velká, na podélném i příčném řezu kruhovitého tvaru, boční stroužky nemá. Základní barva suchých vnějších suknic je bílá s antokyanovými pruhy na suché vnější suknici. Počet stroužků je malý až střední. Stroužky jsou středně velké s nažloutlou dužninou.

Slavin

Poloraná odrůda typu paličáku má cibule středně velké, na podélném i příčném řezu kruhovitého tvaru, bez bočních stroužků. Základní barva suchých vnějších suknic je bílá s antokyanovými pruhy. Počet stroužků je střední, jsou středně velké.

SlavinSlavinAutor: Archiv ireceptar.cz

Stanik

Poloraná odrůda ozimého paličáku má cibule středně velké až velké, na podélném i příčném řezu kruhovitého tvaru. Základní barva suchých vnějších suknic je bílá s antokyanovými pruhy na suché suknici. Počet stroužků je střední, jsou středně velké až velké.

StanikStanikAutor: Archiv ireceptar.cz

Tantal

Pozdní odrůda typu paličáku má cibule má velké, na podélném i příčném řezu kruhovitého tvaru. Základní barva suknic je žlutavě bílá s pruhy. Počet stroužků je střední a jsou velké.
Tristan je pozdní odrůda typu paličáku. Cibule je velká až velmi velká, na podélném i příčném řezu má kruhovitý tvar, základní barva suchých vnějších suknic je bílá s antokyanovými pruhy. Počet stroužků je střední, jsou velké s nažloutlou dužninou.

TantalTantalAutor: Archiv ireceptar.cz

Unikat

Poloraná odrůda ozimého paličáku má cibule středně velké až velké, na podélném řezu široce elipsovitého tvaru, na příčném řezu kruhovitého tvaru, boční stroužky nemá. Základní barva suchých vnějších suknic je bílá s antokyanovými pruhy. Počet stroužků je střední až velký, jsou středně velké až velké.

VekanVekanAutor: Archiv ireceptar.cz

Vekan

Poloraná odrůda ozimého paličáku má cibule středně velké, na příčném řezu kruhovitého tvaru, základní barva suknic je žlutavě bílá s antokyanovými pruhy. Počet stroužků je střední až velký, jsou středně velké až velké.

Foto: autorka, Antonín Kozák a Shutterstock

Akční letáky