Proč je vlastně nutné růže ořezat? Hrozí, že postupně zarostou drobnými výhony, zaplní se starými větvičkami, a pokud navíc vynecháte i letní řez, začnou se na rostlinách tvořit šípky, které růži odčerpají energii a živiny. Pokud nebudete růži pravidelně ořezávat, květy budou drobné a hrozí i napadení škůdci. Jarním řezem dovnitř keře pronikne světlo a vzduch a růže tak bude dobře připravena do nadcházející sezóny.

Kdy se jarní řez doporučuje?

Záleží především na aktuálním počasí, řez můžete provádět v průběhu března, ale i dubna. Teploty by však neměly klesat k bodu mrazu.

Jak postupovat?

Vždy záleží na typu odrůdy, žádné jednotné pravidlo neexistuje, pokud však nemáte žádné zkušenosti nebo jenom minimální, držte se několika zásad, které jsou společné pro všechny typy růžových keřů.

1. Zbavte se poškozených větviček, a to jak mechanický zničených, tak i napadených chorobami a škůdci.

2. Odstraňujte větve, které se vzájemně kříží nebo rostou dovnitř, takže překáží a rostlinu zbytečně zahušťují. Vždy nechte na keři ty pupeny a větvičky, které rostou směrem ven. Zapamatujte si pravidlo, že růže by měla mít tři až pět základních výhonů, které jsou v keři postavené pravidelně.

3. Větve odstraňujte celé nebo takzvaně na očko, což znamená, že ho musíte vést mírně šikmo těsně (několik milimetrů) nad pupenem nebo nad místem, kde se rostlina rozvětvuje.

4. Výhony zkraťte podle toho, jaký druh růže máte. U běžných růží je to zhruba do 30 centimetrů, u větších až 50 cm, u miniaturních růží 10 až 20 cm.

Půdokryvné růže

U tohoto druhu je řez snadný, můžete proto použít i nůžky na živé ploty. Těmi jednoduše na jaře zkraťte keře na až 15 cm.

Stromkové růže

Řežte podle toho, jaký typ růže je naštěpován na kmeni. Záhonové růže a velkokvěté zkraťte na 20 až 40 cm. Kaskádové růže na délku výhonu také 20 až 40 cm, aby se mohla větvit.

Pnoucí růže

Odstraňte všechny staré větve a ty ostatní zkraťte zhruba o třetinu délky. Nové výhony musí růst směrem z koruny. Výhonky, které zbyly, připevněte k opoře, po které budou později růst.

Nové keříky

Po jarním řezu dopřejte růžím dostatečnou zálivku. Chystáte se vysadit na zahradě nové růže? Pamatujte na to, že jsou citlivé na teploty, rostou spíše v nížinách, mají rády slunce, ale pozor na místa, kde praží celý den a půda se vysušuje. Růže kvetou zhruba při teplotách kolem 20 °C. Podle toho, zda máte zahradu spíš v polostínu nebo na ni pálí většinu dne slunce, můžete vybrat i vhodnou odrůdu. Poradí vám každý zkušený zahradník.

Související články

Zdroje:floranazahrade.cz, nejkrasnejsi-ruze.cz