Nejprve však musí semena vyklíčit, přičemž rychlost, s jakou se probouzejí, závisí na teplotě.

V březnu budeme s přímými výsevy úspěšní spíše v pařeništi, ve skleníku, pod fóliovým krytem nebo alespoň pod netkanou bílou textilií. Při teplotě nad 5 °C vyklíčí semena salátů až za dva týdny, při 10 °C za týden. Bude-li okolní teplota 20 °C, vyklíčí již za dva dny, sklizeň proto můžeme značně uspíšit i předpěstováním sazenic v teple. Poté, co semenáčky vytvoří lístky, jim už postačí teplota nižší.

Předpěstování

Velmi snadné je předpěstování v sadbovači – saláty klíčí spolehlivě, do každé komůrky můžeme pro jistotu zasít 2–3 semena (a pokud vzejdou všechna, pro pěstování mladých listů ani není nutné semenáčky redukovat na jeden). Sazenice pak přesadíme velmi snadno s celým kořenovým balem, stačí je prstem nebo tužkou vyšťouchnout z komůrky. Sadba však potřebuje nejen teplo, ale i světlo. Pokud nemáme dostatek místa těsně u jižně orientovaného okna, můžeme sít hustěji do květináče, misky nebo krabičky. Přesazovat pak musíme ještě malé semenáčky. Takzvané přepichování jde snadno, když si třeba pomůžeme obyčejnou špejlí. Sázíme je, stejně jako větší sazeničky, v rozestupech kolem 5 cm.

Přímý výsev

Pokud sejeme rovnou na záhon, tak do řádků vzdálených od sebe 5–10 cm v rozestupech přibližně 1–2 cm, nebo naširoko, kdy použijeme přibližně 2 g semen na 1 m2 , případně semena rozhodíme tak, aby byla navzájem vzdálena alespoň 3 cm. Přitlačíme je k zemině a nezasypáváme, lépe klíčí na světle. Nesmíme je však nechat zaschnout. Zavlažujeme konvičkou s jemným kropítkem, půdu udržujeme stále mírně vlhkou, ale nikoli přemokřenou.

Co zasít?

Využít můžeme již namíchané směsi odrůd vhodných pro sklizeň mladých listů. Hodí se však jakékoli variety salátu určené k řezu listů – dočkáme se u nich bohatší časné úrody nežli u typů hlávkových. Podobně můžeme využít i takzvané listové hořčice či roketu.

Jak připravit záhon pro setí?

Saláty nekoření hluboko, pro výsevy i výsadby postačí i mělké záhony, které vytvoříme velmi snadno a rychle. Více v článku o přípravě půdy na straně 28.

Sklizeň

Lístky sklízíme postupným seřezáváním či sestříháváním, a to 2,5 cm nad povrchem půdy, abychom nepoškodili srdéčka rostlin. A rovnou s nimi na talíř – mladé lístky jsou nejlepší čerstvé. Za pár týdnů opět obrazí, sklizeň můžeme opakovat ještě několikrát. Ideální je sklízet postupně.

Zdroj: Časopis Receptář