Zvlášť ti, kteří nemají rozkvetlý záhon pod oknem, ocení možnost radovat se z prvních květů v truhlíku za oknem či na balkoně. Sortiment rostlin je oproti letní truhlíkové klasice poněkud zúžený, ale i tak je z čeho vybírat. Zatímco narcisy kvetou obvykle v různých odstínech žluté, popř. oranžové barvy, tulipány nabízejí škálu barev mnohem rozmanitější. Asi nejpestřejší paletou barev teď hýří primulky a macešky. Do druhlíků můžete vysadit také rychlené hyacinty, modřence, plnokvěté pryskyřníky nebo pomněnky.

Jak prodloužit kvetení?

Protože cibuloviny jednoho druhu vykvetou obvykle najednou, byl by jimi osázený truhlík pohledný pouze omezenou dobu. Pokud jej doplníme například maceškami, sedmikráskami či primulkami, čas, po který se budeme z kvetoucí krásy těšit, se výrazně prodlouží. Navíc se tyto rostliny skvěle doplňují i výškově a truhlík tak bude pestrý nejen barevně, ale upoutá i svým výškovým členěním.

I zeleň může být pestrá

Pro jarní truhlíky je ideální kombinace více druhů rostlin a to jak kvetoucích, tak i stálezelených. Jako doplněk květin můžete využít např. břečťan popínavý (Hedera helix), zimostráz vždyzelený (Buxus sempervirens), cypřišek, vřesovec (Erica), zerav (Thuja), drobnolistý brslen Fortuneův (Euonymus fortunei). Velmi dekorativní, zlatě podbarvené lístky má např. jeho kultivar nazvaný Emerald'n'Gold.

Kolik rostlin do jednoho truhlíku?

Pro jarní výsadbu do truhlíků platí, že mezi jednotlivými rostlinami není třeba nechávat velké mezery. Vysazené rostliny se nebudou příliš rozrůstat. Většina rostlin bude dobře prospívat v substrátu určeném pro balkónové rostliny či okrasné dřeviny. Regulaci vody v truhlíku pomůže zlepšit drenáž. Při osazování truhlíku pokryjeme dno nádoby vhodným materiálem (např. pískem, štěrkem, kamínky či keramzitem).

Na obzoru Velikonoce

Záleží jen na vaší fantazii, jak celý truhlík dotvoříte. Sladit můžete barvu truhlíku s květinami. Někdy pomohou i drobnosti, například vhodně zvolená mašle. Truhlík můžete i trochu zamaskovat. Zajímavě vypadá obalený jutou (pytlovinou), popř. mechem. Pomocí zápichů vhodných do venkovního prostředí snadno docílíte velikonoční atmosféru. Podobně poslouží i zapíchnuté větvičky vrby jívy obalené kočičkami.

Ochrana před mrazem

V případě mrazů přeneste truhlík do bezmrazé místnosti. Pokud takovou možnost nemáte, pomůže rostliny ochránit bílá netkaná textilie.