Přivítejte jaro s prvními květinovými truhlíky. Rozzáříte s nimi nejen svá okna, ale i terasy a zahrady. A osázet je můžete už nyní. Na trhu jsou již sazenice jarních květin, které vydrží i případnou nepřízeň počasí a snadno je pořídíte za pár korun.

Patříte mezi začátečníky a nevíte, jak jarní truhlíky osázet? Inspirujte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Jakou zvolit kombinaci a jak s ní naložit

Pokud přemýšlíte, čím si jarní truhlíky osázíte, myslete na to, že kombinace barev je sice důležitá, ale více podstatné jsou v tomto období spíš požadavky rostlin na venkovní teplotu. Záleží totiž nejen na výběru správných druhů, ale také na tom, kde jste si je pořídili.

Jestli se jedná o rostliny například z tržiště, můžete osázené truhlíky instalovat rovnou ven, ale pokud jste rostliny pořídili ve vytopeném obchodě, budou potřebovat aklimatizaci a je vždy lepší nechat je ještě pár dní uvnitř na nevytápěném, ale světlém místě.

Jarní cibuloviny

Podle nároků se jarní květiny zpravidla dělí na cibuloviny a ostatní časné jarní rostliny. Mezi první jarní květiny, které můžete vysázet do truhlíků, jsou otužilé jarní cibuloviny. Je možné je pěstovat už od konce února a počátku března, když tomu přejí teploty a neklesají v noci pod - 4 °C. Dokonce venku vydrží déle, než když si je dáte jako dekoraci doma na stůl. Dopřejte vždy cibulovinám truhlík s drenážními otvory, bez nich by totiž cibulkám hrozila hniloba.

Jakmile vám květiny odkvetou, můžete je vysadit do zahrady, pokud ji máte, a těšit se na příští rok, kdy vám tam hned brzy z jara zase vykvetou. Cibulky můžete také nechat zatáhnout a vysadit je opět až počátkem podzimu. A ze kterých můžete vybírat?

Tulipány

Zahradní tulipány jsou jednou z velmi pestrých jarních cibulovin, které byly vyšlechtěny v mnoha barvách. Můžete využít nejen ty s jednoduchými i plnými květy, ale i liliokvěté a střapaté. Vybírat můžete i podle délky kvetení a výšky rostlin. Tulipány vyžadují dostatek slunce a dobře propustnou, výživnou a hlinitopísčitou půdu.

Narcisy

Žlutě kvetoucí narcisy jsou další výraznou jarní cibulovinou, která oživí každý truhlík a je naprosto nenáročná. Ke zdárnému růstu potřebují narcisy jen trochu slunce a výživnou, vlhkou a propustnou půdu částečně promíchanou s pískem. Velmi efektní je sázet narcisy po větších skupinách a nemusíte se bát, že by vám zmrzly, jsou totiž zcela mrazuvzdorné.

Hyacinty

Původem pocházejí tyto atraktivní květiny plné vůně z Asie a do Evropy se dostaly až během 17. století. Díky šlechtění je můžete v současné době pěstovat v mnoha barevných odstínech.

Sněženky

Jedná se o jarní cibulovinu, která vykvétá v období tání sněhu a často vykukují pod jeho postupně mizející vrstvou. Jsou známé svými něžnými bílými květy, které projasní každý truhlík.

Modřence

Tyto nízké cibuloviny vykvétají také brzy zjara a je pro ně typické vzpřímené květenství se vzpřímenými hrozny kulovitých zvonečků v modré, růžové a bílé barvě. Modřence jsou velmi odolné a k pěstování naprosto nenáročné.

Ostatní časné jarní rostliny

Jarní truhlíky můžete osadit i rostlinami bez cibulek, které jsou odolné mrazům. Oproti cibulovinám jsou méně odolné nízkým teplotám. Které jsou do jarních truhlíků nejvhodnější?

Sasanky, macešky a violky

Modré nebo růžové sasanky jsou krásným něžným doplňkem všech jarních cibulovin. Vyžadují polostín a dobře propustnou půdu. Mezi poměrně odolné jarní druhy rostlin patří také macešky a violky trojbarevné, jejichž pestrobarevné květy okouzlí opravdu každého.

Související články

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.hobbio.cz, www.magazinzahrada.cz