K velmi odolným rostlinám, které mohou v truhlíku za oknem nadělat už na jaře spoustu parády, patří plnokvětá sedmikráska chudobka (Bellis perennis). Pěstuje se jako dvouletka. Na jaře můžete sehnat předpěstované sazenice, které vás budou květy těšit od března do června. Kvete růžově, červeně nebo bíle. Více kvete na slunném místě, ale snáší i polostín.

K dalším velmi odolným rostlinám patří violky, kterým však většina z nás neřekne jinak než macešky. V jejich případě můžete vybírat nejen podle barvy, ale také podle velikosti květů.

Nejlevněji koupíte předpěstované rostliny v sadbovačích po 10 kusech. Jedna vás pak přijde na necelých 10 korun. Byť jejich květy vypadají velmi křehce, poradí si i s vrtkavým jarním počasím.

Zatímco letní truhlíková klasika se rozrůstá, popř. vytváří bohaté převisy, u jarních truhlíků s velkými přírůstky rostlin počítat nemůžeme. Proto mezi rostlinami při výsadbě neděláme velké mezery. Aby truhlíky působily mohutnějším dojmem, můžeme si pomoci různými triky.

Optické prodloužení směrem dolů výborně poskytne stálezelený břečťan popínavý (Hedera helix). Naopak směrem nahoru si můžeme vypomoci proutím (skvěle se hodí různé druhy vrby i červené pruty svídy), nebo drobnější větvičky (např. březové).

Truhlík či jinou vhodnou nádobu, kterou můžeme umístit na okenní parapet lze barevně doladit s barevnými prvky domu. Někdy si můžeme pomoci vhodně zvoleným barevným nátěrem. K zamaskování poněkud ošuntělých truhlíků výborně poslouží mech, popř. vhodně zvolená stuha.

A protože Velikonoce jsou doslova za dveřmi, můžeme v jejich duchu truhlíky přizdobit. Často stačí přidat nějaký tematický zápich, popř. barevné stužky.

Zdroj: www.zahrada-centrum.cz,www.apartmenttherapy.com