Macešky hrají všemi barvami a patří mezi nejkrásnější posly jara. Skleníky všech zahradnictví jsou jich plné, využijte jejich dostupnost a osaďte si první jarní truhlíky. Nemusíte se vůbec bát, že hned odkvetou. Jejich další velkou předností je, že snesou i menší mrazíky, takže jsou ideální do současného proměnlivého počasí. Macešky se v posledních letech staly velice oblíbenou rostlinou, zahradníci vyšlechtili nové kultivary, takže si můžete vybrat převislé, s drobnými kvítky, vzpřímené, kudrnaté, s velkými květy či strakaté. Navíc přenádherně voní.

Nenáročné rostlinky

Při nákupu však dejte pozor. Pokud si domů přinesete macešku rychlenou z vytápěného skleníku a dáte ji ven, může vlivem nízkých teplot uhynout. Musíte proto nakupovat z tzv. studeného skleníku. Potom nemusíte mít strach dát ji ven v době venkovních teplot kolem nuly. Macešky jsou nenáročné, použít můžete substrát na balkonové rostliny. Pokud jim dopřejete dostatek vláhy, budou nasazovat nová poupata, takže můžete mít až do "zmrzlých" stále rozkvetlý truhlík.

Rozčepýřené sedmikrásky

Dalšími tzv. jarničkami, kterými můžete osázet truhlík během časného jara a které vám tam pokvetou hodně dlouho, jsou šlechtěné sedmikrásky. Tyhle veselé rozčepýřené květinky vyrůstají do výšky 5 až 20 cm a můžete si vybrat mezi bílými, růžovými či červenými. Jejich plné květy vypadají v truhlících naprosto úchvatně. Stačí jim běžná zahradní zemina, slunné stanoviště a pravidelná zálivka.

Vhodné kombinace

Při vysazování do truhlíku se v případě jarních rostlin fantazii meze nekladou, čím barevnější, tím lepší. Macešky i sedmikrásky můžete kombinovat třeba s břečťanem či buxusem. Krásně vypadají i s pomněnkami či petrklíči, později pak můžete využít i nejrůznější jarní cibuloviny. Pokud chcete rostlinky trochu povzbudit, můžete jim dopřát běžné univerzální hnojivo.

Zdroje:iprima.cz, zahradnickakucharka.cz