Nečekejte je ve vyrovnaných záhonech, musíte hlavu pozvednout a zadívat se na jejich jemnou krásu do větví. Většina jarních růží totiž patří mezi sadové neboli sadovky, jak je růžaři označují. Vyžadují sice trochu místa, ale nikoli více než umírněně rostoucí jiné okrasné keře. Určitě tedy stojí za to si některou takovou růži pro potěšení vysadit.

Související články

Za raně kvetoucí růže můžeme považovat ty druhy a odrůdy, které plně rozkvetou v našich nížinách do prvního června. Myslí se tedy při průměrném počasí, ale právě s ním bývá v posledních letech potíž, a tak se na růže při výkyvech v kvetení nemůžeme zlobit. Dobu květu je možno porovnat s tím, jak jsou daleko ve vývoji jiné růže v okolí.

Je třeba jen dodat, že uvedené sadové či pnoucí růže jsou keře nenáročné, u nás vydrží bez zimní ochrany, předjarní řez omezíme jen na probírkové vyřezávání nejstarších výhonů těsně u země. Při výsadbě je pak třeba pamatovat, že vyžadují minimálně metrový prostor, ale lépe je ponechat mezeru 1,5 m od dalšího keře.

Zdroj: Časopis Receptář