Pokud pěstujete na zahradě ovocné stromy, myslete na jejich první jarní postřik. Přezimují v nich totiž mnozí škůdci, nejčastěji svilušky, mera jabloňová, mšice, pilatka švestková, vlnovník, obaleči nebo květopasové. Zárodky škůdců jsou na letorostech, v trhlinách kůry, v paždí větévek nebo na pupenech. Právě počátkem jara je dobré je zlikvidovat odpovídajícími postřiky. Zároveň lze současně stromy ošetřit i proti houbovitým chorobám, jako jsou kadeřavost broskvoní nebo padlí.

Jak na první jarní postřik ovocných stromů se podívejte na videu zde:

Zdroj: Youtube

Kdy přesně stromy ošetřit

Jarní postřik ovocných stromů, jako jsou například jabloně, hrušně, třešně, švestky a také drobného ovoce a okrasné dřeviny, se běžně aplikuje ke konci vegetačního klidu, nejlépe na počátku rašení, a to do stádia zeleného poupěte, kdy už jsou škůdci vylíhlí.

Postřik se odvíjí od teploty vzduchu

Jarní postřik byste měli aplikovat ve dnech, kdy je teplota nad 7 °C, ideální je kolem 15 °C. Postřik proti květopasu jabloňovému u jádrovin je vhodný od 17 °C výše, proti sviluškám při teplotách nad 18 °C. Nikdy postřik neaplikujte během mrazů nebo v období, kdy je ještě předpovědi počasí očekávají. Stejně tak se vyhněte větrnému počasí, který by postřik mohl odvanout.

Ošetřete celý strom

Zvolený postřik nanášejte rovnoměrně na celou dřevinu, aby byl dostatečně účinný. Nejvíce se zaměřte na kmen a patu stromu, ale určitě byste měli být pečliví i na povrchu větví. U starších stromů myslete i na všechny záhyby a prohlubiny v kůře, tam se škůdci usazují na zimu nejčastěji.

Účinné jsou postřiky na bázi oleje

Mezi ostřílenými zahradníky jsou nejoblíbenější postřiky na bázi oleje, které škůdce obalí tenkou vrstvou, která jim znemožní dýchání. Tento typ postřiku neaplikujte nikdy v mrazech nebo před nimi. Vždy byste měli aplikovat postřik dle druhu škůdce, ale existují i širokospektré směsi.

Zkuste vlastní domácí postřik bez chemie

Kromě běžně dostupných přípravků proti škůdcům z obchodu si můžete připravit i vlastní postřik, například z přesličky rolní. Perfektně funguje nejen na škůdce, ale také na padlí a rzi, a to díky vysokému obsahu křemíku. Udělejte si silný výluh z byliny, který zředíte vodou v poměru 1:5.

V akutním ohrožení aplikujte 3 dny po sobě, jako prevenci jej můžete používat jednou za týden. Přeslička navíc posiluje růst nadzemních částí rostlin, hlavně listů. Tímto postřikem můžete ošetřit před výsevem také konstrukce skleníků, pařenišť či fóliovníků, kde škůdci také často přezimují.

Související články

Zdroje: www.agromanualshop.cz, www.living.iprima.cz, www.denik.cz