Jedlá soda má velice pestré využití v domácnosti, kde ji uplatníte nejen při pečení a vaření, ale také při čištění různých povrchů od mnohých nepříjemných nánosů. Dokonale vás zbaví pachů a funguje i při domácím bělení zubů. Ovšem kromě toho se dá bezvadně využít i na zahradě. A její supervýhoda? Přestože se jedná o chemikálii, je bezpečná a šetrná k životnímu prostředí. Funguje jako hnojivo pro rostliny, výborně likviduje houby i plísně a umí si poradit i s mnohými škůdci.

Jak pomůže vašim rajčatům

Jedlá soda má jednu báječnou vlastnost. Dokáže snížit kyselost půdy a pro většinu rostlin je naprosto neškodná a ve výsledku jim velmi prospívá. Zároveň skvěle podporuje rychlejší růst i vývoj rajčat. Nízké pH brzdí činnost půdních mikroorganismů, způsobuje toxické působení hliníku a zvyšuje propustnost těžkých kovů. Kyselé půdy navíc trpí deficitem hořčíku, draslíku a vápníku. Optimální hodnota půdy je pH 6,5. Rajčata potřebují pH půdy od 5,5 do 7. Jedlá soda je šetrným přípravkem, který pH půdy účinně ovlivňuje. Přitom zachovává mírnou kyselost a zajišťuje tak dostatečný příjem většiny hlavních živin.

Jedlá soda vám vyčaruje sladší a odolnější plody

Vyrobte si jedno z nejjednodušších a účinných hnojiv.

Co budete potřebovat:

  • 10 l horké vody
  • 2 polévkové lžíce jedlé sody

Jedlou sodu je nutné smíchat s horkou vodou, aby se dobře rozpustila. Dvě polévkové lžíce sody vhoďte do 10 litrů horké vody, kterou je nejlepší mít ve větším kbelíku. Pečlivě směs promíchejte a poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud byste zalévali rostliny příliš teplou vodou, mohli byste jim nechtěně ublížit. Zalévejte plodiny co nejblíže kořenům a předtím nejprve zalijte půdu čistou vodou. Roztok používejte nejlépe večer.

Bonus pro fajnšmekry

Vyzkoušejte přírodní postřik na rajčata z přípravků, které máte zaručeně doma. Touto směsí je ochráníte před škůdci a houbovými patogeny.

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce jedlé sody
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 30 gramů strouhaného mýdla na prádlo
  • 5 litrů vody

Opět smíchejte všechny ingredience a na rostliny aplikujte rozprašovačem každé dva týdny.

Zdroje:

www.damskaliga.cz, www.tojenapad.dobrenoviny.sk, www.rikykrasy.com