Zdroje: homeguides.sfgate.com, homeguides.sfgate.com

Ano, obyčejná jedlá soda. Univerzální bílý prášek, který nechybí v žádné domácnosti. A když náhodou ano, pořídíte ho všude za pár korun. Má fantastické vlastnosti a především ničím nezatěžuje přírodu. Ve vaší domácnosti ho častokrát využijete nejen jako univerzální čistič, ale také na praní prádla či jako pohlcovač pachů a určitě i v kuchyni při pečení. Míváte překyselený žaludek a pálí vás občas žáha? Sáhněte také po jedlé sodě! A určitě vám udělá i skvělou službu při pěstování mnoha zahradních plodin.

Jedlá soda je všestranný pomocník na zahradě

Jedlou sodu můžete použít na tisíc způsobů a nikdy vás nepřestane překvapovat. Je skvělým ochráncem rostlin před škůdci nebo různými chorobami. Její vynikající vlastností je snižování kyselosti půdy a pro všechny rostliny je nejen neškodná, ale daří se jim ve výsledku lépe a podporuje jejich růst i vývoj plodů. Můžete ji využít jak v péči o dospělé rostliny, tak i o sazenice.

Jak jedlou sodu využít při pěstování rajčat a paprik?

Prvotřídní přírodní hnojivo a výživa

Abyste z jedlé sody dostali všechny účinné látky, je nutné ji smíchat s horkou vodou. A v jakém poměru? Na dvě polévkové lžíce sody bicarbony budete potřebovat 10 litrů horké vody, kterou nalijte do nádoby, ideální je třeba klasický železný kbelík. Sodu pečlivě rozmíchejte a vše nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud byste zalévali rostliny příliš teplou vodou, mohli byste jim nechtěně ublížit.

Jak roztok aplikovat?

Každou rostlinu zalijte asi půl litrem tohoto univerzálního elixíru ráno nebo večer, a to nejlépe za suchého počasí. Rostliny tak skvěle pohnojíte a zároveň upravíte kyselost půdy do žádoucích hodnot. Hnojení stačí opakovat jednou za měsíc.

Soda bicarbona jako postřik

Smíchejte 5 lžic sody, 50 gramů tekutého mýdla a 10 litrů vody. Po rozpuštění přelijte směs do postřikovače a aplikujte na celé rostliny, především na spodní stranu listů, která bývá nejčastěji napadená. Budou vám stačit tři takové postřiky během sezóny. Rostliny zásobíte živinami a zároveň je ochráníte i před rozvojem plísňových onemocnění.

Co všechno jedlá soda zařídí pro blaho vašich rajčat a okurek?

V první řadě je skvěle ochrání proti chorobám, plísním a škůdcům. Zálivka vyživí listy rostlin, takže jim nebudou žloutnout. A hlavně? Plody rajčat i okurek budou mít nejen plnější a jasnější barvu, ale budou hlavně chutnější a plné užitečných látek, jako jsou minerální látky (draslík a hořčík), vitamíny C, B a E nebo karoten, lykopen, zeaxanthin a lutein.

Těšit se můžete i na větší úrodu. Zkušení zahrádkáři uvádějí, že při použití jedlé sody se výnos rostlin značně zvyšuje. Navíc plodí dlouho, často až do poloviny podzimu, takže si snadno uděláte zásobu zmražených nebo zavařených plodů i na zimní měsíce.