Bez jedlé sody (nebo také sody bikarbony) se neobejde žádná kuchyň. V případě nouze dokáže nahradit třeba prášek do pečiva, a Irové s její pomocí dokonce pečou chleba. Stejně tak poslouží jako dobrý čistič na nejrůznější špínu v domácnosti a skvěle pohlcuje pachy. Pokud vás pálí žáha, stačí troška jedné sody a je po problému. Ovšem nechávat si jedlou sodu jen v kuchyni je trochu škoda. Tenhle zázračný bílý prášek umí být totiž dobrým pomocníkem i na zahradě. Leckdy nám pomůže nahradit drahé chemické postřiky. Přitom pytlíček jedlé sody koupíte v každé samoobsluze doslova za pár korun.

Chemicky je jedlá soda hydrogenuhličitan sodný, pokud ji rozpustíte ve vodě, vznikne zásaditý roztok. Právě proto tak dobře funguje na pálení žáhy, snižuje totiž kyselost žaludku. Mimochodem, ze stejného důvodu se také přidává do krmných směsí pro zvířata. Například u krav totiž pomáhá stabilizovat pH bachoru. Schopnosti vytvořit zásaditý roztok můžeme velmi úspěšně využívat i na zahradě.

Pryč se škůdci

Pokud vaše rostliny napadly mšice nebo vlnatky, honem do kuchyně pro jedlou sodu. Převařte litr vody a přidejte do něj přibližně půl lžičky sody. Důkladně rozmíchejte, nechte dobře vychladnout a přelijte do mechanického rozprašovače. Pak již můžete stříkat přímo na rostliny. Velmi dobře funguje hlavně na ochranu růží, na kterých si mšice pochutnávají s oblibou. Růžím jedlá soda prospívá celkově. Ještě vydatnější zálivku získáte, pokud k roztoku přidáte lžičku cukrářského droždí. Takový elixír podpoří růst rostlin a zaručí bohatství květů.

Vlnatkám se zase ani trochu nelíbí směs vody, jedlé sody a alkoholu. Udělejte roztok podobné síly jako na postřik proti mšicím, ale přidejte ještě dvě čajové lžičky lihu. Klidně využijte i nějaký čistý alkohol – vodku, gin, případně francovku. Opět naplňte do ostřikovače a můžete rovnou požívat. Vlnatky budou pryč během pár dní.

I když mají mravenci v přírodě své nezastupitelné místo, pokud se přemnoží na záhonu, nadšeni z nich jsme jen málokdy. Zkuste místo, kde si zrovna udělali hnízdo, posypat jedlou sodou. Když postup několikrát zopakujete, mravenci se rádi odstěhují. Dobře účinkuje tenhle bílý prášek také na všude přítomné slimáky. Možná jste už zkoušeli jejich tělíčka posolit. Soda účinkuje podobně, jen je to pomalejší. Přesto povrch jejich těla naruší a slimák postupně hyne a vyschne.

Vylepšete sodou půdu

Pro zálivku rostlin, které preferují zásaditější prostředí se nebojte do konve či konvičky přidat trochu jedlé sody. Stačí zhruba lžíce na litr. Roztok jedlé sody s vodou se dá dobře použít i pro regulaci kyselosti půdy. Hodí se všude tam, kde je půda příliš kyselá. Takové prostředí vyhovuje například borůvkám či dalším „lesním“ rostlinám, na kyselé půdě se obzvláště daří i mechu, ten ale na většině plochy zahrádky určitě nechcete. Připravte si silnější roztok jedlé sody, na litr převařené vody dejte asi dvě polévkové lžíce prášku. Dobře rozmíchejte a naneste rozprašovačem či konvičkou všude, kde se chcete mechu zbavit. Pokud bude mech přece jen vzdorovat, postup klidně po pár dnech opakujte.

Stejně jako mechu nevyhovuje zásaditější půda ani dalším rostlinám. Pokud vám tedy chodníček zarůstá plevelem, můžete roztok určený na hubení mechu aplikovat také na něj. Stačí nastříkat do míst, kde rostliny prorůstají dlažbou či povrchem chodníku. Někdy se doporučuje do postřiku přidat i trochu kuchyňského octa. Tady je ale třeba počítat s tím, že pak už nebude roztok o tolik zvyšovat zásaditost půdy, ocet je totiž kyselina. Na druhou stranu, takový lektvar s hubením obtížného plevele dost pomůže.

Pryč se zápachem a rzí

Zajímavé uplatnění najde jedlá soda také na kompostu. Alespoň v okamžiku, kdy jej máte jako součást obytné zahrady. Jakkoli je to totiž pro zahradu téměř poklad, odér z rozkládajících se rostlin nemusí být úplně příjemný. Proto skočte do kuchyně a posypte kompost jedlou sodou. Soda zafunguje spolehlivě a zápach záhy zmizí. Můžete klidně používat i preventivně a posypat povrch kompostu pokaždé, když přidáte větší vrstvu biologického odpadu ze zahrady nebo z kuchyně.

A když už byla v úvodu řeč o skvělých čistících schopnostech sody, nebojte se je využít také na zahradě. Výborně poslouží při čištění zrezavělého zahradního náčiní. Stačí zrezivělá místa navlhčit a posypat jedlou sodou. Nechte chvilku působit a pak pořádně vydrhněte. Velmi dobře soda zafunguje také na odstranění vlezlé špíny na rukou, jednoduše ji zkuste použít místo mýdla.

  • Tip: Důvodem, proč nám řezané květiny ve váze hynou, je postupný rozvoj bakterií a plísní, které se začnou tvořit ve vodě. Proto zkuste do vázy s květinami přisypat malé množství jedlé sody. Pomůže udržet vodu déle čistou a tím prodlouží i životnost květin v ní.