Pojem ekologie se v současné době skloňuje ve všech pádech. A není divu – planeta je unavená, zpustošená a přírodní zdroje jsou na pokraji vyčerpání… Proto se většina zahradníků snaží k přírodě přistupovat maximálně šetrně a nezatěžovat ji chemickými hnojivy a postřiky. Příkladem toho je jedlý trávník, který je plný odolných rostlin, které báječně vypadají, voní, léčí a ještě k tomu i zpestří jídelníček.

Varianta pro pohodlné

Důvodů, proč byste si měli také pořídit jedlý trávník, je víc. Jednak je odolnější než ten okrasný, takže nebazíruje na časté zálivce. Navíc ho nemusíte hnojit či jinak opečovávat. Traviny a bylinky v jedlém trávníku patří totiž mezi „partyzány“, kterým nevadí sucho ani sešlápnutí lidskou nohou. Proto je v klidu můžete vysít i na frekventovanější části zahrady. A sekání? To je potřeba jen jednou za čas. Není to idylka?

Bylinky, traviny a spol.

Není divu, že jedlý trávník je doporučován nezkušeným nebo poněkud pohodlnějším zahradníkům. Bylinky se do něj dosazují buďto v podobě předpěstovaných sazenic, anebo se dělá (pomocí vertikulačních hrábí) dosev. Ten ale není zase tak efektivní, proto většina pěstitelů jedlého trávníku dává přednost vzrostlým sazenicím a jejich přirozenému rozmnožování. Jaké bylinky se do „jedlého trávníku“ hodí? A v čem vám mohou prospět?

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)

Přežije i v suchých loukách, proto ho nedostatek zálivky jen tak neohrozí. Využívá se ve formě odvaru například při poruchách trávení, nemocí jater či žlučových cest. Koupele z řepíku mají protizánětlivé účinky, proto pomáhají ženám při gynekologických obtížích.

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris)

Využívá se jeho nať, květy i kořen. Díky velkému obsahu tříslovin pomáhá hlavně ženám, například při bolestech podbřišku. Navíc také odvádí přebytečnou vodu z těla!

Sedmikráska obecná (Bellis perennis)

Kvete skoro celý rok. Čaj ze sedmikrásky pomáhá při respiračních onemocnění a zároveň má detoxikační účinky, proto se doporučuje popíjet před dietou. Květy sedmikrásky jsou také hezkou ozdobou dezertů, polévek či salátů.

Pýr plazivý (Elytrigia repens)

Léčivý druh traviny. Z pýru se vyrábí tinktura, která pomáhá při zánětech močových cest. Používá se také ve formě čajů, které snižují hladinu cholesterolu.

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

Je útěchou hlavně pro ty, kteří mají „rozháranou duši“. Nejčastěji se používá ve formě nálevu, je sedativní a zlepšuje náladu. Její užívání raději konzultujte s lékařem!

Hluchavka bílá (Lamium album)

Nálev z téhle byliny pomáhá nespavcům. Její bílé květy jsou plné sladkého nektaru, který dochutí dezerty.

Popenec břečťanolistý (Glechoma hederacea)

Jeho kvetoucí nať vám uleví při kašli nebo trávicích obtížích. Užívá se nejčastěji jako tinktura.

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata)

Jeho mladé listy se používají k léčbě ran a popálenin.

Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum)

Nať má sedativní účinky a přidává se jako bylinka „na dobrou noc“ do polštářů pro ty, kteří nemůžou usnout. Mateřídouška je častou přísadou bylinných sirupů, ale můžete jí přidat i do zeleninového salátu.


Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.magazinzahrada.cz

Související články