Nebezpečí na vás může nevědomky číhat i na vlastní zahradě a možná o tom ani nevíte. V lepším případě vyvolávají tyto jedovaté rostliny lehké nevolnosti nebo kožní alergie, některé květiny mohou být ale i životu nebezpečné.

Příznaky otravy

Vždy záleží na účinné látce v rostlině, ale nejčastějšími projevy bývá velká nevolnost spojená se zvracením a průjmem, červenou vyrážkou a puchýři, zástavou dechu a bohužel i srdce. Nejrizikovější skupinou jsou malé děti, u kterých může mít otrava rychlejší průběh. Proto buďte velmi opatrní a naučte je, co smí a nesmí trhat.

Rulík zlomocný

Jedná se o nejnebezpečnější statnou středoevropskou rostlinu, která dorůstá až do výšky 150 cm. Prudce jedovaté jsou především listy a lesklé černé bobule, které jsou velice podobné borůvkám. Po požití je silně narušená centrální nervová soustava a bývá často paralyzován dech. Prvním příznakem bývá často zrychlené jednání a jistá výřečnost, která náhle přejde do stavu naprostého útlumu a někdy i hlubokého spánku. U dětí se může stát smrtelnou dávkou už požití 2 bobulí, u dospělého pak 7 až 10.

Oměj

Stejně tak oměje se řadí mezi prudce jedovaté rostliny, které mohou způsobit smrtelné otravy. Zodpovědnost za to mají akonitové alkaloidy, které ochromují především srdce a nervovou soustavu. Stačí požít pouze nepatrné množství v podobě několika gramů a zanedlouho se mohou dostavit příznaky ohrožující život. Rizikovým faktorem je i pouhý dotyk.

Konvalinka

Známá a oblíbená konvalinka je jedovatá naprosto celá. Takže se v žádném případě nevyužívá k jakékoliv konzumaci a měli byste se vyvarovat i přímého styku s kůží. Silnou otravu vyvolávají červené plody ve tvaru bobule. A jestli míváte rádi konvalinky na stole ve váze, dejte si pozor na otrávenou vodu.

Durman vonný

Tuto nádhernou květinu na vaší zahradě opravdu nikdo nepřehlédne. Její nádherné květy ve tvaru trumpet jsou dominantou každého prostoru. Ovšem obsaženou dávkou jedu se řadí opět k prudce jedovatým rostlinám. Už po lehkém kontaktu s pokožkou se mohou projevit nepříjemné nevolnosti či vidiny a halucinace. Obsahují totiž vysoké množství alkaloidů a atropin, takže silně dráždí centrální nervovou soustavu.

Tulipány

O tulipánech se to moc neví, ale vlastně jsou jedovaté „od hlavy až k patě“. V tomto případě však hrozí smrtelné nebezpečí až po konzumaci opravdu vysokého množství rostliny.

Čemeřice

Čemeřice byla považována už během antiky za magickou rostlinu. Ačkoliv je jedovatá celá, nejvíce nebezpečná jsou semena a oddenek. Způsobuje to kyselina akonitová a jedovaté alkaloidy a glysoidy, které silně dráždí sliznice, způsobují bolesti v dutině břišní, závratě, nepravidelný puls a náhlá bezvědomí.

Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, www.dumazahrada.cz, www.prostreno.cz