Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, blog.gardeningknowhow.com, www.express.co.uk

Rostliny, které jsou pro člověka či zvířata nebezpečné, najdete všude. Ve volné přírodě, na zahradách i mezi pokojovými květinami. Některé způsobují jen slabé nevolnosti, jiné mohou při dotyku vyvolat lehké zarudnutí kůže. Ovšem pak jsou tu i ty, které jsou nebezpečné, a je dobré se zamyslet, jestli ve chvíli, kdy máte malé děti či zvířata, je vůbec na zahradě mít.

Otravy těmito rostlinami způsobují zvracení, průjem, velkou nevolnost, případně silnou vyrážku nebo puchýře a někdy i zástavu srdce a dechu i u dospělého člověka. U dětí a malých zvířat však může mít ochutnávka tragické následky ještě daleko dříve. Proto je důležitá výchova a naučit své děti, že se žádné neznámé plody v zahradě ani mimo ni nesmí konzumovat.

Jedovaté krásky našich zahrad

Hortenzie (Hydrangea)

Oblíbenou okrasnou rostlinou jsou nádherné hortenzie, přesto si i na ně musíme dávat pozor. Její krásné květy a listy totiž obsahují jed hydragin, který má podobné účinky jako kyanid. Po požití se objeví nevolnost a celková slabost, protože jed působí na krevní oběh a srdeční rytmus. Medicína má dobré protilátky, takže úmrtí není příliš časté, ale lidé s citlivou pokožkou by měli být opatrní a hortenzie se raději nedotýkat.

Tis červený (Taxus baccata)

Populární jehličnan je velmi nebezpečný. Nejjedovatější jsou semínka, ale jed se skrývá v celé rostlině, kromě červených míšků kolem semen. Nebezpečné části rostliny obsahují velmi jedovatý taxin, který vyvolává nevolnost, zvracení, koliku, poruchy srdeční činnosti a krevního oběhu. Způsobuje také poruchy centrálního nervového systému, zástavu dýchání a srdce.

Konvalinka vonná (Convallaria majalis)

Silně vonící jarní květina s bílými zvonečky je nejen krásná, ale také jedna z nejjedovatějších. Nezaměnitelná, originální, půvabná a přesto zákeřná. Obsahuje jed, který u nás patří k nejprudším. Dokonce se ani nedoporučuje dávat konvalinky do ložnice, protože bychom se mohli ráno probudit s bolestí hlavy. Jedovatá je i voda z vázičky.

Kulčiba (Strychnos)

Lidově se nazývá “strom smrti” a pochází z východní Indie. Jeho semínka obsahují jeden z nejprudších jedů strychnin. Používal se jako součást šípových jedů kurare, a dodnes je využíván při hubení hlodavců. V semenech se rovněž nachází obdobný alkaloid brucin, který má podobné, ale slabší účinky. Obě látky mají výraznou hořkou chuť, patří mezi nejvíce hořké látky vůbec.

Náprstník červený (Digitalis purpurea)

K silné otravě stačí pár květů nebo 1 až 2 rozžvýkané listy. Při požití toxického množství se nejprve objevuje místní podráždění zažívacího ústrojí, zvracení, průjmy, později dojde ke zpomalení pulsu. Při otravě dochází k poruchám srdečního rytmu, dýchání je obtížné a mohou se objevit poruchy vidění. Ve farmacii se digitalisové glykosidy, aktivní složky náprstníků, používají v pestré paletě léků podporujících srdeční činnost.

Ocún jesenní (Colchicum autumnale)

Lidově se mu říká naháček a řadí se mezi prudce jedovaté rostliny. Jeho listy jsou velmi podobné listům česneku medvědího. K prvním příznakům patří nevolnost, průjem, zvracení a silné močení.

Narcis (Narcissus)

Je jednou z prvních květin, které nám dělají radost brzy na jaře a jsou jich většinou plné zahrádky. Jed má uschován v cibulce, kterou si lze splést s cibulí. Po požití se dostaví nevolnost, křeče a bez pomoci může po několika hodinách nastat i smrt. Cibulky obsahují jedovaté alkaloidy, jako galanthamin, o němž se však uvažuje jako o potenciálním léku na demenci a Alzheimerovu chorobu. Šťáva z narcisů může způsobit nepříjemnou vyrážku těm, kdo mají citlivou pokožku.

Rulík zlomocný (Atropa belladonna)

Vytrvalá bylina je považována za nejnebezpečnější středoevropskou jedovatou rostlinu. Odhaduje se, že otravy rulíkem zlomocným tvoří zhruba polovinu všech vážných otrav rostlinného původu na území naší republiky. Po odkvětu vytváří černé bobule připomínající borůvky, které jsou společně s listy prudce jedovaté. Smrtelnou dávkou jsou u dítěte už tři bobule, u dospělého asi deset. Prvním symptomem může být stav vzrušení a výřečnosti, který přejde do útlumu a hlubokého spánku.