Jehličnaté okrasné stromy a dřeviny patří k rostlinám s nejsnazší péčí. Většinou nepotřebují řez a nejsou ani moc náchylné na různé choroby a škůdce. Dokonce si nemusíte dělat hlavu ani s jejich pravidelnou zálivkou a přihnojováním. Při výběru se není třeba omezovat jenom na klasiku, jako jsou borovice, jedle, či smrky. V současné nabídce je k dispozici nepřeberné množství netradičních druhů i kultivarů jehličnanů, které jsou vhodné do menších i rozlehlých zahrad.

Pajehličník přeslenitý (Sciadopitys verticillata)

Tento nezvykle vyhlížející jehličnan se poslední roky těší velké popularitě. Původem pochází z horských oblastí v jižní části Japonska. Jedná se o exkluzivní keř pomalého a kompaktního růstu, vhodný do udržovaných zahrad jako solitér.

Pajehličník zdobí temně zelené a nápadně lesklé jehlice, které jsou dužnaté, ohebné a dlouhé tak 7 až 15 cm. V žádném případě se o ně nepopícháte, protože jejich špičky nejsou ostré. Na koncích výhonů jsou pravidelně rozložené a připomínají tvar hvězdy nebo kostru deštníku. Není tedy divu, že je tento jehličnan často nazýván jako deštníkový nebo hvězdový smrček. Roste poměrně pomalu a v našich klimatických podmínkách většinou dorůstá do výšky 2 až 4 m.

Dopřejte mu polostín nebo slunné místo, kde ho před ostrým sluncem zastíní jiné stromy. Během zimy změní svůj zelený kabát za ochranný nahnědlý odstín. Nejvíce mu vyhovuje vlhká a dobře odvodněná půda, která je neutrální či lehce kyselá. Stromek je mrazuvzdorný a odolá teplotám až do mínus 29 °C.

Kryptomérie japonská (Cryptomeria japonica)

Kryptomerie je národním stromem Japonska, ale hojně roste i v Číně. V oblastech původního výskytu z nich vyrůstají mohutné, až 60 m vysoké jehličnany, které tvoří celá pásma lesů. Kryptomerie jsou doslova přebornicemi v rychlém růstu a dlouhověkosti. V Japonsku jsou některé stromy staré až 3 000 let!

Kryptomérie má kuželovitý tvar s výraznými patry hustých větví. Ocení stinná místa s kyselejší humózní půdou a stálou vlhkostí. Jeho atraktivitu zvyšují drobné, sytě zelené a srpovitě zahnuté jehlice. Oproti jiným jehličnanům jsou uspořádány v pěti podélných řadách. Menší kulovité šišky jsou zajímavé svými podpůrnými ostnitými listeny.

Blahočet chilský (Araucaria araucana)

Araukárie neboli blahočet patří k vývojově nejstarším dřevinám na planetě a je také symbolem Chile, státu Jižní Ameriky. Jeho historie je dlouhá 150 milionů let a lze ho považovat za skutečnou žijící fosilii! Blahočet můžete také znát pod názvem opičí smrk a je zajímavý hlavně tím, že přestože patří mezi jehličnany, jeho stálozelené tuhé štítkovité jehlice připomínají spíš listy. Jakmile stromek povyroste, dočkáte se visících výhonů, které vypadají jako ocasy opic, jež sedí na větvi.

Tento druh jehličnanu ocení, když jej v mladém věku ochráníte na zimu netkanou textilií a ke kořenům nasypete vrstvu štěpky. Dopřejte stromku polostín a propustnou půdu s drenážní vrstvou, abyste se vyhnuli případným hnilobám kořenů.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.jaktak.cz, www.okrasne-stromy.cz