V současné době dává mnoho zahradníků přednost používání nechemických prostředků. Současné trendy se prostě vracejí ke svým kořenům. Jedním z nich je použití jódu, který je rostlinám neskutečně prospěšný a cenově dostupný. Funguje nejen jako dezinfekce, ale pomáhá i ke zvýšení celkového výnosu.

Sáhněte do lékárničky

Lahvička s jódem je téměř v každé domácnosti jednou ze základních léčebných výbav. Použijte ho tedy i na rostliny u vás doma či v zahradě. Jód je úžasné antiseptikum, takže skvěle pomáhá v boji proti zákeřným chorobám, které mnohé rostliny často napadají. Když před nimi budete chtít být o krok napřed, používejte jód jako účinnou prevenci.

Plusy jódu

  • Stimuluje klíčivost semen, růst stonků a bohatost květů.
  • Doba plodnosti se prodlouží.
  • Celková úroda bude vyšší.
  • V zelenině zaručí větší podíl vitamínu C.
  • Plísňové infekce likviduje již v raných stadiích.
  • Účinně aktivuje vitalitu rostlin.

Mínusy jódu

Při aplikaci nesprávného množství jódu můžete rostliny popálit a mohly by i uhynout. Ve velkém množství mohou být jodové výpary nebezpečné. Proto v uzavřených prostorech či ve skleníku pravidelně větrejte. Ale žádný strach, většinou jsou všechny postřiky ředěné.

Jak na prevenci

Protože jsou některé plodiny dost náchylné k různým chorobám, ošetřujte rostliny od malých rostlinek. Vždy už od začátku vegetační sezóny je jednou za týden postříkejte 1% roztokem jódu. Využít ho můžete i jako hnojivo. Pár kapek jódu rozmíchejte v kropáči plném vody a použijte každé dva týdny jako zálivku.

Postřik s mlékem

Rozmíchejte v 1 litru teplého mléka asi 20 g nastrouhaného mýdla na praní a přidejte k nim 30 kapek jódu. Pak směs pečlivě promíchejte s 9 litry vody. Až bude roztok studený můžete jej použít jako postřik, který opakujte každých 10 dní.

Ošetřete poškozené rostliny

Ve chvíli, kdy člověk nemotorností nechtěně ulomí část rostliny, pomůže první pomoc s jódem. Rozmíchejte jód v poměru 1 : 2 s vodou a namočte do směsi kousek vatového tamponu. Postižené místo jím potřete a opakujte ošetření několik dní za sebou. Ochráníte tak rostlinu před nechtěnou infekcí.

Zničte počínající plísně jódem a pečivem

Zbývá vám doma starý chleba? Je to skvělý pomocník pro pěstování ve spojení s jódem. Rozdrobte 1 bochník chleba a namočte ho v nádobě s odstátou vodou. Poté přidejte 1 až 2 velké lžíce jódu. Nechte vše přes noc rozpustit a druhý den směs promíchejte a rozřeďte s 10 litry vody. Roztok, který nevyužijete hned, si můžete dát do zásoby. Nejlépe ve sklepě, kde není moc teplo a zbytečně moc světla. Tímto hnojivem pak zalévejte rostliny každých 14 dní.

Zdroje: www.cs.blabto.com, www.cs.ruarrijoseph.com, www.vychytavkov.cz