Chemické vyřešení problému je sice rychlé, ale chemie může na zahradě způsobit další nežádoucí potíže. Proto lidé zkouší nové přírodní metody, které by mohly kadeřavost broskvoní zastavit nebo úplně zničit. Vyzkoušejte je i vy.

Zasaďte křen

Někteří zahrádkáři zkouší vysazovat pod broskvoněmi křen, který by měl kadeřavosti zabránit nebo chorobu alespoň zmírnit. Není však jasné, jaké množství křenu vysadit a zda stačí vysazovat pouze jednu sezónu nebo je zapotřebí vysazovat více let po sobě. Kromě křenu pomáhá proti kadeřavosti i vysazení lichořeřišnice, funguje prý i postřik odvarem z přesličky.

Správné hnojení

Každá choroba, a to včetně kadeřavosti, ovocný strom vysiluje a zbavuje ho živin. Je tedy zcela nezbytné strom pravidelně přihnojovat, nejlépe dusíkatými hnojivy. Vyzkoušejte přírodní variantu smícháním vody a moči. Broskvoně potřebuji i dostatek vápníku, ideálně ve formě dřevěného popela.

Mulčujte dostatečně

Mulčování zabraňuje tomu, aby se pod stromem šířil plevel a nežádoucí traviny. Navíc udržuje zeminu vlhkou a dává jí dostatečné množství živin.

Jiné odrůdy

Odborníci tvrdí, že existují odrůdy broskvoní, které kadeřavosti odolávají více než jiné. Pokud se chystáte vysadit si broskvoně na zahradě, zvolte právě tyto odolnější odrůdy. Jedná se například o odrůdy Amsdenova, Primissima Dellbard, lépe odolávají i odrůdy Májový květ, Redwin nebo Dorchester.

Vzdušné místo

Kadeřavost broskvoní se také často objevuje u stromů, které u sebe rostou blízko a v jejich korunách a mezi nimi nemůže dostatečně proudit vzduch. Pro růst broskvoní volte tedy dostatečně vzdušné stanoviště.


Zdroje:www.potravinovezahrady.cz, zahradkarskaporadna.cz