Kala, kornoutice nebo kornoutovka?

Kala není jen klasická bíla kornoutice africká (Zantedeschia aethiopica), kterou znáte ze svatebních či smutečních dekorací. Kaly jsou jedny z nejkrásnějších květin. Mají široké spektrum barev – odstíny zelené, růžové, fialové, žluté a oranžové a mohou mít také dekorativní listy.
Kala je zastaralý název, který označuje kornoutici nebo také kornoutovku. Kornoutice pochází z Jihoafrické republiky a přilehlých oblastí. Dnes ji můžete také najít v Austrálii nebo na Novém Zélandu, kde je ale považována za invazivní rostlinu, která je schopná zastínit porost ve svém okolí a odvést i veškeré živiny a vláhu.

Klasické bílé kaly mají barevné příbuzné

Kornoutice je trvalka a její původní barva je bílá. Nyní si však můžete vybírat ze všech možných barevných variant. Bílá má zelené široké listy, barevné kultivary mají často listy žíhané a užší. I v záhoně nebo v květináči působí jako pevné, vitální rostliny, které jsou až nepřirozeně dokonalé. Tvrdé stonky jsou zakončené svinutým květem, resp. toulcem.

Pěstování kaly není náročné

Kornoutice potřebují dostatek vláhy a bílá varianta upřednostňuje polostín. Na podzim je potřeba vyjmout hlízy kaly ze země a nechat přezimovat v chladnu a téměř suchu. Barevné varianty jsou na tom trochu jinak. Dobře zvládají přímé slunce. Nicméně stejně jako původní bílé kaly milují dostatek vláhy. Proto se jim bude dobře dařit také v samozavlažovacím květináči.

Kaly v zahradě

Hlízy nebo vzrostlejší sazenice se sázejí zhruba do hloubky osmi až deseti centimetrů s rozestupy okolo třiceti centimetrů. Do zahrady je vysaďte až po mrazících, ale můžete si je předpěstovat už doma. Vypadají velmi pěkně ve společnosti různých barevných variant, anebo v ostrůvcích více rostlin stejné barvy pospolu.

Kaly budou zdobit celé léto

Kaly nepotřebují během vegetačního období zvýšenou péči. Můžete je přihnojovat tekutým hnojivem každé tři až čtyři týdny, případně odstraňovat uvadlé nebo jinak zničené listy či květy. Kornoutice, kterým se daří, budou krásně držet tvar a zdobit až do konce léta.

Kaly na podzim

V době, kdy teplota klesne pod 15 °C, začnou kornoutice uvadat. Tehdy je potřeba omezit zálivku. Zhruba v polovině října je nejlepší čas, kdy můžete hlízy vykopat ze země a připravit k přezimování. Uvadající listy odstraňte a cibulím dopřejte suché a tmavé místo s teplotou mezi pěti až deseti stupni.
Pokud pěstujete kaly v květináčích, pak je můžete přesunout do sklepa a po odstranění horních uvadlých částí nechat přezimovat v nádobách.

Zdroje: https://prima-receptar.cz, https://cs.wikipedia.org, https://www.nasezahrada.com