Kalanchoe (česky kolopejka) je drobná a skromná sukulentní rostlina z čeledi tlusticovitých (Crassulaceae), původem ze severního Madagaskaru. Atraktivní je i původní rostlina. Šlechtitelé navíc dodávají na trh stále nové kultivary odrůd snad ve všech barvách a odstínech květů od žlutých a oranžových přes růžové a červené až po fialové, nechybí ani rostliny s bílými květy. Stačí si jen vybrat a kombinovat.

Nejkrásnější odrůdy kalanchoe

Mezi nejznámější a velmi atraktivní odrůdy patří kolopejka vděčná (Kalanchoe blossfeldiana), Kalanchoe manginii, Kalanchoe pinnata, Kalanchoe daigremontiana (syn. Bryophyllum daigremontianum) a Kalanchoe tubiflora.

Jak znovu přimět kolopejku ke kvetení?

Díky umělému zkracováním dne, tedy zatemňováním rostliny, se tato může připravit do květu v jakékoli roční době. Všechny kalanchoe jsou rostlinami krátkého dne a rozkvetou, jestliže je během čtyř až šesti týdnů vystavíte dennímu nebo umělému světlu jen na osm až deset hodin denně.

Pěstování

  • Umístěte ji na světlé a slunečné místo.
  • V létě jí svědčí teplo a přiměřená zálivka.
  • V zimě potřebuje odpočinek v chladu (teploty mezi 10-14 °C), v této době ji udržujte téměř v suchu.
  • Od března do srpna přihnojujte hnojivem pro kaktusy (odrůdě Kalanchoe blossfeldiana svědčí spíše hnojivo pro pokojovky).

Množení kalanchoe je velmi snadné

Na jaře nebo i v létě můžete kolopejku namnožit řízkováním nebo velice jednoduše příležitostným tzv. brutem − na matečné rostlině vyrůstají nové malé rostlinky, které z ní opadávají na zem, kde okamžitě zakořeňují, pokud mají k dispozici substrát. Po vytvoření dvou neděložních lístků je opatrně přesaďte a máte nové kolopejky.

Zdroj: Youtube

Choroby a škůdci

Kolopejku mohou napadnout červci a mšice, v přílišném vlhku a teple rostlinám hrozí padlí. V přiměřených podmínkách jsou však poměrně odolné.