Zdroj: Časopis Receptář

Kalina obecná má pěkná plochá nebo kulovitá květenství, která rozkvétají v průběhu května po obvodu sterilními, velkými, krémově bílými květy. Tento opadavý keř má vstřícné, laločnaté listy podobné javoru, které se na podzim barví do odstínů oranžové a červené. Na podzim na něm dozrávají korálově červené peckovičky, které jsou velmi ozdobné, ale jedovaté.

Atraktivní kultivary kaliny obecné jsou Nanum, který je vysoký 0,5 m, Roseum a Compactum, jež připomínají sněhové koule a všechny jejich květy (zelené, bílé i narůžovělé) jsou neplodné.

Kaliny dosahují výšky až čtyř metrů a i díky tomu se často využívají jako živé mohutné ploty či dělicí stěny. Jsou vhodné také jako alternativa k choulostivým dřínům nebo magnoliím. Oblíbený a často pěstovaný kultivar Roseum, jehož dokonale kulovité květenství připomíná květy hortenzií, výborně vynikne jako solitéra.

Keře kaliny obecné snášejí řez velmi dobře, lze je proto podle potřeby tvarovat, abychom této mohutné dřevině dodali určitou strukturu, celkově pěkný vzhled, a hlavně abychom docílili mnoha květů. Zcela bez problémů lze kalinu obecnou seříznout už brzy po odkvětu ve výšce asi 30 cm nad zemí. Keř pak zůstane nízký a velmi pěkně zahuštěný. Pokud je však rostlina silně napadena škůdcem bázlivcem kalinovým, je radikální řez nutný už v březnu, aby tento polétavý brouk (a jeho larvy) nezlikvidoval ve větvích všechny listy. Přestárlé a poškozené výhony pravidelně odstraňujeme, užitečné je i občasné prosvětlení, které do koruny pustí víc slunce a vzduchu.