Vybrat ten nejkrásnější stromeček je důležitý úkol. Ať už jste sáhli po živém řezaném stromku nebo jste se letos rozhodli pro úspornou variantu a pořídili umělý. Stále častějším trendem je vánoční stromeček v květináči. Na výběr je hned z několika možností. A co je obzvlášť skvělé, že při dobré péči si jej můžete ponechat a bude vám dělat radost i několik let.

Správné umístění

Stromeček v květináči není bezúdržbový, přece jen potřebuje trochu péče a jemného zacházení. Důležité je najít doma vhodné místo, kam jej usadíte. Samozřejmě tam, kde se bude s dárky nejlépe vyjímat, ovšem dáte-li jej dál od zdroje tepla na světlé místo, zamezíte usychání stromčku a jeho zežloutnutí. Možná vás to nenapadne, ale stromek v květináči potřebuje pravidelnou zálivku. Nenechávejte jej tedy na suchu, ale ob den až dva jej zalijte.

Co s ním?

Je jen na vás, kdy stromeček odzdobíte. Jakmile se ale rozhodnete, že stromeček musí z domu a vyberete mu místo na zahradě, proveďte jeho stěhování na etapy. I v tomto případě stromeček potřebuje čas na aklimatizaci, aby jej teplotní šok nezahubil.

Jakmile tedy stromeček odstrojíte, najděte mu hezké místo v chladnější místnosti, popřípadě tam, kde se netopí vůbec. V zimní zahradě nebo v garáži. Ani v tomto případě nezapomeňte na zálivku, jejíž frekvenci snižte na jednou týdně až jednou za čtrnáct dní. Zalévejte vždy jen studenou vodou, aby stromek v domnění, že přichází jaro, nezačal rašit. Jakmile nastane den D, obalte nádobu stromečku novinami nebo slámou. Stromek můžete i s květináčem zasadit do vykopané jámy, kde by měl přečkat běžné mrazy a zimu. Na jaře bude potřebovat ještě další péči.

Na jaře do země

Trocha práce vás bude čekat ještě na jaře. Tehdy totiž bude ten správný čas najít stromečku nějaké krásné, ale dostačující místo, kam jej přesadíte. A jak na to? Pamatujte, že při správné péči se bude jehličnan rozrůstat, vyberte tedy místo tak, aby měl kam.

Vyjměte stromek z balu, opatrně, abyste zbytečně nepoškodili kořeny, a vložte do připravené díry. Prázdná místa vyplňte zeminou vhodnou pro jehličnany. Na pořadu dne bude také novou zeminu mírně prohnojit a stromek pořádně zalít. Zálivku bude nutné stromečku dopřávat pravidelně. Nejnáročnější na spotřebu vody jsou jedličky, s menší zálivkou si zase vystačí borovice. Je jen na vás, jestli stromek budete zastřihávat, aby košatěl, anebo jej necháte svobodně růst.

Související články

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, svetstromku.cz, www.ceskestavby.cz