Pokud hledáte letničku, která vás bude těšit bohatou kaskádou květů, zvolte surfinii. Jedná se vlastně o převislé petúnie, které není těžké pěstovat. Aby se jim dobře dařilo a výborně prospívaly, stačí dodržet jen pár pravidel a zásad. Odmění vás bujnými polštáři květů, na které bude radost pohledět.

Letnička japonského původu

Surfinie jsou vlastně vegetativně množené petúnie s převislým růstem. Vyšlechtila je japonská firma Suntory, která má na ně dodnes patent. Oproti původním petúniím vykazují perfektní zdravotní stav, bohatý růst a větší odolnost proti povětrnostním podmínkám. Dokonce výborně snášejí i jarní a případné podzimní mrazíky. První odrůdou se jmenovala 'Revolutions' a měla červeno-fialové květy, po ní následovala 'Violet Wonder' s levandulově modrými květy.

Vhodný substrát je základ

Jednou ze základních podmínek úspěšného pěstování je správně zvolený substrát. Ten zvolte vždy dobře propustný s dostatečným množstvím živin a mírně kyselý. Speciálně namíchaný substrát pro pěstování surfinií je dostupný v každém zahradnictví. Obsahuje vždy dostatečnou směs rašeliny, dusíku, fosforu, draslíku a železa, které vám zaručí dokonalý růst i kvetení surfinií. Můžete si ho připravit i sami doma, když smícháte rašelinu, písek a kompost v poměru 2:1:1.

Správné umístění ovlivňuje perfektní růst i kvetení

Surfinie vyžadují světlé stanoviště, a proto byste je měli umístit na jižní, jihovýchodní nebo jihozápadní stranu, kde na ně nebudou celý den dopadat přímé sluneční paprsky. Rostlinám vyhovují teploty okolo 21 až 24 °C. Přestože jsou surfinie odolnější než klasické petúnie, jsou velmi citlivé na silný vítr a déšť.

Dlouhodobě nepříznivé počasí nesvědčí křehkým listům surfinií, ale hlavně jejich květům. Navíc po dešti velice snadno trpí na plísně a padlí. Po déletrvajících deštích odstraňte všechny rozmoklé, poškozené a uvadlé květy, rostlina se brzy zotaví a za několik dní bude opět v plném květu. V případě vzniku plísní ošetřete květinu vhodným postřikem.

Pozor na zbytečné přemokření

Surfinie jsou na zálivku velice citlivé a měla by být vždy dostatečná a pravidelná. Úplně nejlepší je zalévat květiny hned brzy po ránu nebo vpodvečer, kdy nehrozí ostré slunce. V každém případě si dejte pozor na nadměrné množství vody, rostliny v něm přestávají růst i kvést, většinou trpí chorobami a postupně uhnívají. Před dalším zaléváním proto nechte vždy substrát mírně vyschnout. Během chladnějších a vlhkých dní byste měli zálivku omezit. Ideální volbou pro pěstování surfinií jsou samozavlažovací truhlíky a květináče, pomůže vám to obzvlášť v období horkého léta.

Tip na závěr

Chcete se dočkat maximálního počtu květů? Poctivě pravidelně odstraňujte oschlé odkvetlé kvítky!

Zdroje: www.nkz.cz, www.ifaster.cz, www.svetkreativity.cz